Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samoubilački proboj

Šačica Tamilskih tigrova bori se do smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što je šrilanski predsjednik Mahinda Rajapaksa objavio konačnu pobjedu nad Oslobodilačkim tigrovima tamilskog Eelama (LTTE), šačica opkoljenih Tamilskih tigrova u nedjelju još pruža otpor na prostoru veličine jednog četvornog kilometra na sjeveru zemlje.

Šrilanska vojska je danas priopćila kako su Tamili u šest čamaca pokušali samoubilački proboj preko lagune Nanthikadal oko koje još traju borbe. U pokušaju je ubijeno sedamdesetak Tigrova, javlja Reuters. Vojska je također dodala da u zoni sukoba više nema civila. 'Od četvrtka ih je spašeno oko 50 tisuća', rekao je glasnogovornik vojske Udaya Nanayakkara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Negiraju smrt voljenog vođe Tamilski tigrovi: Velupillai Prabhakaran je živ i zdrav Slika nije dostupna 'Gorki kraj' Tamilski tigrovi položili oružje

LTTE, u čijim se redovima nalaze borci odgojeni na kulturi borbe bez predaje, i dalje pružaju otpor višestruko brojnijim vladinim snagama. 'Sada pokušavaju samoubilačkim napadima. Izlaze pred prve linije vladinih snaga i dižu se u zrak', rekao je Nanayakkara.

Šrilanski predsjednik Mahinda Rajapaksa u subotu je objavio da su pobunjeni Tamilski tigrovi u potpunosti vojno poraženi. 'Ponosan sam što mogu izvijestiti da su oružane snage Šri Lanke u akciji bez presedana konačno vojno porazili LTTE', kazao je Rajapaksa tijekom boravka na summitu G11 u Jordanu. 'Vraćam se u zemlju koja je u potpunosti oslobođena barbarskih Tamilskih tigrova', kazao je. Kada se vratio jučer navečer po izlasku iz zrakoplova poljubio je zemlju. Najavljeno je da će se predsjednik kasnije  danas ili sutra obratiti javnosti i u domovini službeno proglasiti pobjedu i nacionalni praznik.

Vlada prvi put u dva desetljeća stekla kontrolu nad cijelom obalom

Nakon višemjesečne ofenzive vladine snage su u subotu ujutro u potpunosti stekle kontrolu nad cijelom obalom Šri Lanke, prvi put nakon dva desetljeća. Preostali borci Tamilskih tigrova, koji su nekad kontrolirali de facto državu u državi na sjeveroistoku Šri Lanke, ostali su odsječeni na uskom komadu kopna, bez mogućnosti za bijeg morem. Vođa tigrova Velupillai Prabhakaran nije uhićen, niti mu je poznata sudbina. On je svojedobno izjavio da nikada neće biti uhićen živ. U završnoj ofenzivi šrilanske vojske koja je počela sredinom siječnja ove godine ubijeno je 7.000 civila, a oko 17.000 ih je ranjeno, prema podacima UN-a. Oko 250.000 ih je pobjeglo iz zone sukoba posljednjih tjedana.

Iako je malo vjerojatno da će se LTTE oporaviti od ovoga poraza i vratiti negdašnju snagu, prema analitičarima, očekuje se da će nastaviti djelovati u tajnim ćelijama i nastaviti s napadima. Međutim, temeljni problem Šri Lanke ostat će neriješen - postupanje prema tamilskoj manjini (oko 15 posto stanovništva) čiji se pripadnici osjećaju drugorazrednim građanima. Singaleška većina od stjecanja neovisnosti 1948. godine sustavno je marginalizirala Tamile što je i dovelo do 25-godišnjeg građanskog rata u kojem je ubijeno više od 70 tisuća ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene