Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednička vježba mornarica

Ruski ratni brodovi ušli u vode Venezuele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina ruskih ratnih brodova ušla je u ponedjeljak u venezuelske teritorijalne vode radi zajedničke vježbe s mornaricom Venezuele, što su prve takve vježbe nakon svršetka hladnoga rata, objavili su vladini izvori u Caracasu.

Brodovi, među kojima nuklearna krstarica 'Petar Veliki', razarač 'Admiral Čebanjenko', dva broda u pratnji i pet zrakoplova, stići će u utorak u luke La Guaira, blizu Caracasa, i u Puerto Cabello, u državi Carabobo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ozbiljna prijetnja' Ruski satelit DANAS PADA na Zemlju, ne zna se gdje će točno udariti! Slika nije dostupna Akademik Šokalski Zarobljeni na Antarktici: Ako ledolomac ne uspije, u spas stiže helikopter

Vježbe koje se čine kao izazov tradicionalnom utjecaju Washingtona na tom području, događaju se u času kada ruski predsjednik Dmitrij Medvedev 26. i 27. studenoga dolazi u posjet Venezueli, čiji je predsjednik Hugo Chavez oštar kritičar američke politike.

Vježbe nisu 'provokacija, već razmjena', rekao je Chavez u ponedjeljak, podsjetivši da su 'nedavno održani manevri s Brazilom, Francuskom i Nizozemskom. Sada se održavaju vježbe s Rusijom', rekao je.

U ponedjeljak je glasnogovornik ruske mornarice potvrdio da će ruski brodovi ostati u Venezueli od 25. studenoga do 1. prosinca.

Boravak ruskih ratnih brodova u Venezueli podudara se s dolaskom predsjednika Medvedeva u povijesni posjet Venezueli, gdje će se u srijedu poslijepodne sastati s kolegom Hugom Chavezom.

U vježbi će sudjelovati 1.150 ruskih vojnika i 600 venezuelskih, te osam venezuelskih zrakoplova i jedanaest brodova, kako navodi načelnik operativnog strateškog zapovjedništva Venezuele, general Jesus Gonzales.

Rusija je 'pružila ruku' Venezueli kada je trebala obnoviti svoju vojnu opremu, a ovaj posjet je 'dio te razmjene'.

No manevri se događaju u vrijeme pojačane napetosti između Moskve i Washingtona zbog planiranog postavljanja američkog proturaketnog štita u istočnoj Europi, čemu se Rusija protivi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene