Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akademik Šokalski

Zarobljeni na Antarktici: Ako ledolomac ne uspije, u spas stiže helikopter

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putnici na brodu zarobljenom na Antarktici još uvijek čekaju ledolomca koji im pokušava doći u pomoć.

Putnici na ruskom brodu zarobljenom u ledu Antarktike pripremaju se u nedjelju za još jedan dan nesigurnog čekanja, dok im australski ledolomac pokušava doći u pomoć, bez jamstva da će mu to i uspjeti.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Slika nije dostupna Čekaju se bolji uvjeti Ruski brod ostaje okovan u ledu kod Antarktike, ledolomci nisu dovoljno jaki

Ruski brod od utorka je zarobljen na stotinjak nautičkih milja istočno od francuske baze Dumont d'Urville. Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, morala su odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

U subotu, kineski Snježni zmaj stigao je na samo 7 nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda. Sedamdeset i četiri osobe na brodu Akademik Šokalski, turisti, znanstvenici i posada, polažu sada nade u Auroru Australis, koja bi do broda trebala doći u nedjelju navečer.

ZAPELI U LEDU Božić provode na Antarktici

'Brod će procijeniti izglede da probije led kako bi došao do Akademika Šokalskog', kazala je za France presse Australska uprava za pomorsku sigurnost. Ako njemu to ne uspije, pokušat ćemo koristiti helikopter koji se nalazi na kineskom ledolomcu, dodala je australska uprava.

Od tri broda, upravo je australski najjači, ali ništa ne jamči da će on uspjeti doći do ruskog broda. On može lomiti led do debljine 1,60 metara, ali Akademik Šokalski zarobljen je u ledu debljine 3 metra.

Na ruskom brodu nalaze se znanstvenici i turisti koji obilježavaju 100. obljetnicu povijesne ekspedicije australskog istraživača Douglas Mawson. Brod se nalazi na području na kojem u ovo doba godine brodovi mogu normalno ploviti, ali nenadana promjena vremena zarobila ga je u debeli led. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene