Obavijesti Video Pretražite Navigacija
želio je bombardirati bijelu kuću

Umro je Vladimir Žirinovski, krajnje desni ruski političar poznat po nečuvenim izjavama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski krajnje desni političar Vladimir Žirinovski, poznat po provokativnim izjavama i antizapadnim tiradama koje su ga držale pod povećalom javnosti više od tri desetljeća, umro je nakon duge i teške bolesti, rekao je u srijedu predsjednik ruskog parlamenta.

Žirinovski (75) hospitaliziran je ranije ove godine nakon zaraze koronavirusom, pišu ruski mediji. Bio je poznat po nečuvenim izjavama koje uključuju prijetnje lansiranjem nuklearnog oružja protiv raznih zemalja, uzimanjem Aljaske od Sjedinjenih Država i proširenje ruskih granica do točke u kojoj bi njezini vojnici mogli "prati svoje čizme u toplim vodama Indijskog oceana".

Svojedobno je izjavio i da treba bombardirati Bijelu kuću. 

"Razmjer njegove osobnosti takav je da je bez njega teško zamisliti povijest razvoja političkog sustava moderne Rusije", rekao je predsjednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin.

Njegova Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR), naziva koje su pobijali njezini ksenofobični stavovi - postala je dio takozvane "sustavne oporbe" predsjedniku Vladimiru Putinu.

Osiguravao je političku konkurenciju, a u praksi je podržao Putina kada je to bilo važno, primjerice kad je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014. Žirinovski se također pokazao korisnim Kremlju iznošenjem radikalnih mišljenja kako bi se testirala reakcija javnosti.

Svojedobno se volio uspoređivati s Donaldom Trumpom, a Amerikance je 2016. pozvao da glasaju za Trumpa ili riskiraju da ih njegova protivnica Hillary Clinton uvuče u novi svjetski rat s "Hirošimama i Nagasakijima posvuda".

Njegova karijera doživjela je uspon 1991. godine kada je osvojio iznenađujuće treće mjesto na predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Boris Jeljcin. Dvije godine kasnije, njegov LDPR bio je drugi na parlamentarnim izborima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene