Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJE GA ZVAO USKOK

Beroš otkrio kada bi moglo doći do popuštanja mjera: "Neću vam otkriti kada ćemo skidati maske, ali..."

Aktualno Galerija +0 Vili Beroš Galerija 1/1 >>
Ministar zdravstva Vili Beroš svečano je otvorio preuređeni novi operacijski blok u Klaićevoj bolnici, teško oštećen u potresu. Ublažavanje mjera moglo bi biti već ovog tjedna na Vladi, otkrio je ministar. Komentirao je i rekonstrukciju Vlade i nagađanja da odlazi s ministarskog mjesta.

Ministar Vili Beroš otvorio je preuređeni novi operacijski blok u Klaićevoj bolnici. Izvedeni su radovi u vrijednosti od 26,2 milijuna kuna. Ministar kaže da bi i on volio da obnova ide brže. "Operacija zahtijeva pripreme, pa je obnavljanje ovakve infrastrukture iznimno zahtjevno", izjavio je ministar nakon svečanog otvaranja. 

"Bilo bi dobro da ide sve brže, ali idemo pravcem obnove i dalje. Govorimo o izgradnji Dječje bolnice. Vlada je osigurala sredstva iz EU-a, napravljena je studija izvodljivosti i nadamo se da će projekt Dječje bolnice zaživjeti. Govorimo o reformi zdravstva, ali i ovo je reformski korak. Prvi reformski paket ide u idućem kvartalu, reforma je počela", kazao je ministar. 

Govorio je i o nagađanjima da odlazi s ministarskog mjesta. "Samo mjena stalna jest. Meni osobno ne smeta licitiranje s mojim imenom jer ćemo svi s vremenom otići. No, pitam se gdje je nestala istina", istaknuo je ministar. 

"Što će mi biti plus ili minus, to je na premijeru. Moj fokus je sada na reformi zdravstva", kazao je ministar o premijerovoj križaljci. O svojem mogućem nasljedniku kaže: "Neću spekulirati niti kalkulirati, u ovome trenutku ja sam ministar zdravstva i radim na otvaranju novih sala i fokusiran sam na posao, na korist zdravstvenih djelatnika", kazao je. 

Ukidanje COVID potvrda? "Epidemija je i dalje tu"

Komentirao je i nagađanja o popuštanju mjera od Uskrsa. Nagađa se da se ukida ograničenje radnog vremena i da se ukidaju COVID potvrde za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

"Neću vam otkriti kada ćemo skidati maske zato što je to zadnji element koji će biti reduciran, ali svakodnevno promišljamo o tome. Vjerujem da će već na ovoj Vladi biti govora o tome", otkrio je. 

"One će sigurno ostati u zdravstvu i socijali, jer epidemija je i dalje tu", kazao je ministar o mjerama. 

"Blažeg popuštanja mjera će sigurno biti, možda već i ovaj tjedan, ali za maske vam ne mogu reći kada će doći taj trenutak, ali svi jedva čekamo popuštanje mjera", naglasio je.

Nije želio reći kada bi mogao biti proglašen kraj epidemije. 

"USKOK je izvršio određene izvide"

Ministar Beroš opet je u fokusu javnosti i zbog izvješća Državne revizije. Pod povećalom su poslovi s tvrtkom CUSPIS i postupci javne nabave.

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je demantiralo medijske napise o netransparentnom provođenju javne nabave i pogodovanju tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića, poručujući da je sve postupke provelo u skladu sa zakonom, uvažavajući pritom preporuke Državnog ureda za reviziju. Ministarstvo je demantiralo informacije da su se milijunski iznosi za usluge tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića plaćali prije dospijeća plaćanja, kao i da su mijenjali naputak o jednostavnoj nabavi s ciljem da gotovo pola milijuna kuna vrijedan posao dodijele neimenovanom izvođaču bez objave u oglasniku. 

Na pitanje je li ga ikada USKOK zvao, kaže da nije, no navodi da je "USKOK izvršio određene izvide po prijavama". 

"Licitacije me ne zanimaju, ali naravno da mi sve ovo smeta. Smetaju mi neistine, laži, miješanja kruški i jabuka. Pitam se gdje je nestala istina. U redu je da se ona propituje, ali postoje nadležne institucije. Državna revizija je dala bezuvjetno mišljenje na financijski dio poslovanja, uvjetno na usklađivanje poslovanja, ali to se ispravilo."

Ponavlja da nije dobio poziv USKOK-a. "DORH je istraživao zbog određenih prijava, ali afere nije bilo", ponavlja. Kaže da se "parcijalno navode neki elementi i vade iz konteksta". 

Dvije operacijske dvorane

Operacijski blok, ukupne vrijednosti 26,2 milijuna kuna, potpuno je obnovljen zahvaljujući sredstvima iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020." te intervencijom Ministarstva zdravstva, koje je preraspodjelom sredstava u proteklom dvogodišnjem razdoblju osiguralo 10,6 milijuna kuna za građevinske radove i operacijske dvorane stradale u potresu.

U novom su bloku dvije potpuno opremljene operacijske dvorane, a ministar je poručio da je "u fokus dodatno stavljena učinkovitost i izvrsnost Klaićeve bolnice, kao i unaprjeđenje kvalitete bolničke skrbi za djecu s područja Zagreba i okolice, ali i cijele Hrvatske".

Nove dvorane opremljene su najsuvremenijom opremom prilagođenom potrebama i zahtjevima dječje dobi te su integrirane u postojeći operacijski trakt, izjavio je ravnatelj bolnice Goran Roić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene