Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa osudila ubojstvo

Na maršu za Nemcova očekuje se 50 tisuća ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Europske unije, Njemačke i Francuske osudili su u subotu ubojstvo ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova te zatražili hitnu istragu i otkrivanje počinitelja tog zločina.

Šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini izrazila je "zgražanje zbog okrutnog ubojstva" ruskog oporbenog političara i bivšeg zamjenika premijera Nemcova, pozivajući ruske vlasti da provedu "sveobuhvatnu, brzu i transparentnu" istragu.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Moskva protjeruje diplomate - Kremlj (Foto: AFP) Problemi u odnosima Rusija protjerala dvoje njemačkih diplomata: "To je simetričan odgovor na neprijateljsku odluku njihove vlade"

Boris Nemcov je ubijen "neposredno prije prosvjeda koji je organizirao za 1. ožujka protiv učinaka gospodarske krize i sukoba u Ukrajini", kazala je Mogherini.

Bio je "žestoki branitelj moderne, prosperitetne i demokratske Ruske Federacije, otvorene svijetu", odala mu je počast Mogherini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je "konsternaciju kukavičkim ubojstvom" Nemcova i pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da "se pobrine da slučaj bude rasvijetljen a počinitelji kažnjeni".

Francuski predsjednik Francois Hollande osudio je u subotu "odvratno ubojstvo" ruskog oporbenog političara, "hrabrog i neumornog branitelja demokracije te gorljivog borca protiv korupcije".

Nemcov, glasni kritičar predsjednika Putina i ruske uloge u ratu u Ukrajini, ubijen je u petak kasno navečer usred Moskve u neposrednoj blizini Kremlja. Pogođen je s četiri metka u leđa dok je bio u šetnji mostom preko rijeke Moskve s jednom Ukrajinkom koja u napadu nije ozlijeđena.

Dva tjedna prije ubojstva Nemcov je izjavio: 'Bojim se da će me Putin ubiti'

Nakon tog ubojstva u mafijaškom stilu koje je podsjetilo na kaotične devedesete godine prošlog stoljeća u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, službeni Kremlj je najavio temeljitu istragu i odbacio bilo kakvu umiješanost u zločin.

Gradske vlasti Moskve dopustile su u subotu oporbi da u nedjelju organizira marš kroz središte glavnog grada Rusije u znak sjećanja na oporbenog političara Borisa Nemcova, ubijena u petak.

"Dali smo dopuštenje za taj događaj", izjavio je novinskoj agenciji Ria Novosti dužnosnik grada Moskve Aleksej Majorov, ističući da će se marš kretati preko velikog kamenog mosta na kojem je Nemcov ubijen.

Vlasti su dale pristanak za marš koji bi mogao okupiti do 50.000 sudionika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene