Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od gubitaka

PUTIN 'UDARIO' GDJE SU NAJOSJETLJIVIJI 'Ovo komplicira stvari za Ankaru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske sankcije mogle bi sljedeće godine povećati turski deficit tekućeg računa platne bilance za najmanje pet milijarda dolara, tvrde u ponedjeljak ekonomisti i upozoravaju da to uvelike komplicira stvari za Ankaru koja unutar nove gospodarske platforme pokušava pronaći rješenje za deficit države.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu ekonomske sankcije protiv Turske kao odgovor na rušenje ruskog borbenog zrakoplova Su-24 u blizini granice sa Sirijom.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji"

Međunarodni analitičar Juan Manuel Karg smatra da će uredba koju je potpisao predsjednik Putin uvelike povrijediti tursko gospodarstvo. On je dodao da se ruski predsjednik usredotočio točno na one mjere koje utječu na gospodarstvo, jer je time htio najviše povrijediti Erdogana.

Od 2001. godine je bilateralna trgovina između Turske i Rusije s 4,3 milijarde porasla do 31 milijarde dolara u 2014. Krajem prošle godine je Erdogan obećao da će do 2020. godine povećati bilateralnu trgovinu između Rusije i Turske na 100 milijardi dolara.

Rušenje ruskog bombardera je udar na bilateralnu trgovinu vrijednu više od 30 milijarda dolara godišnje, te na više od 2 milijarde akumuliranih međusobnih investicija. Uzimajući u obzir trgovinu uslugama, brojke su čak i veće, jer je prošle godine obujam prodaje roba i usluga između dvije zemlje iznosio gotovo 44 milijarde dolara.

Turska i Rusija zaoštravaju odnose: 'Rusija ima pravo na vojni odgovor'

Turistički sektor također može doživjeti nepopravljive gubitke, jer su samo 2014. godine ruski turisti turskom gospodarstvu donijeli dobit od 3,7 milijardi dolara, što je oko 12% ukupnih turskih prihoda od turizma.

Prema turskom Institutu za statistiku, izvoz u Rusiju je prošle godine bio "težak" 5,9 milijardi dolara, a uvoz 25,3 milijarde.

"Posljedice za deficit tekućeg računa platne bilance bi mogle iznositi pet do 10 milijardi dolara", kazao je Denis Cicek, ekonomist u Finansbank. Ekonomist Oztok Altinsac također pojašnjava da postoji rizik da se deficit tekućih transakcija koji sada iznosi 35 milijardi dolara poveća iznad 40 milijardi.

Deficit tekućeg računa platne bilance znači da je vrijednost uvezene robe i usluga veća od vrijednosti izvezene robe i usluga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene