Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruske podmornice zaronile na morsko dno ispod Sjevernog pola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva ruska batiskafa, mini-podmornice, zaronile su u arktičkim polarnim vodama i spustit će se na morsko dno na dubinu od četiri kilometra u sklopu misije kojom Rusija nastoji postati prva zemlja koja se domogla morskog dna ispod Sjevernog pola.

Tijekom zarona članovi posade namjeravaju baciti na dno kapsulu od titana s ruskom zastavom i tim činom simbolično pokazati da Moskva polaže pravo na taj dio polarnog oceana, veličine zapadne Europe, koji je izuzetno bogat naftom i plinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kum Zinedine Zidane Istraživač uspješno nastavlja putovanje iznad Sj. pola Slika nije dostupna Put putujem Sjeverni pol 'hita' u Sibir

U ovoj misiji znanstvenici namjeravaju uzeti uzorke tla sa dna oceana kako bi istražili njegov geološki sastav. Očekuje se da će zaron trajati osam sati.

Batiskafi Mir-1 i Mir-2 zaronili su na morsko dno točno ispod ledene kape na Sjevernom polu i žele dokazati da je prijevoj Lomonosov, podmorski greben ispod Sjevernog pola, prirodni nastavak ruskog kopnenog teritorija.

Radi se o apsolutno povijesnom pothvatu jer, iako su brojne sovjetske i američke nuklearne podmornice u prošlim desetljećima često prolazile ispod Sjevernog pola, nijedna još nije zaronila na njegovo morsko dno.

Kremlj je u misiju uložio oko 60 milijuna eura, a cilj joj je
osigurati pravo na eksploataciju milijardi tona prirodnih rezervi nafte i plina ispod polarnog leda.

Prema međunarodnim zakonima, pet zemalja čiji teritorij dodiruje arktički polarni krug (Rusija, SAD, Kanada, Norveška i Danska) samo polažu pravo na eksploataciju ekonomske zone 300 kilometara od svojih obala. Međutim, Rusija od 2001. nastoji dokazati da se njezino pravo proteže sve do samog Pola, argumentirajući to činjenicom da je arktičko podmorje dio istog kontinentalnog grebena kao i Sibir.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene