Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva ruska batiskafa, mini-podmornice, zaronile su u arktičkim polarnim vodama i spustit će se na morsko dno na dubinu od četiri kilometra u sklopu misije kojom Rusija nastoji postati prva zemlja koja se domogla morskog dna ispod Sjevernog pola.


Tijekom zarona članovi posade namjeravaju baciti na dno kapsulu od titana s ruskom zastavom i tim činom simbolično pokazati da Moskva polaže pravo na taj dio polarnog oceana, veličine zapadne Europe, koji je izuzetno bogat naftom i plinom.

Vezani članci Slika nije dostupna Otapanje leda moglo bi probuditi vulkane na Islandu Slika nije dostupna Vojska spašavala pustolova propalog u led na Arktiku

U ovoj misiji znanstvenici namjeravaju uzeti uzorke tla sa dna oceana kako bi istražili njegov geološki sastav. Očekuje se da će zaron trajati osam sati.

Batiskafi Mir-1 i Mir-2 zaronili su na morsko dno točno ispod ledene kape na Sjevernom polu i žele dokazati da je prijevoj Lomonosov, podmorski greben ispod Sjevernog pola, prirodni nastavak ruskog kopnenog teritorija.

Radi se o apsolutno povijesnom pothvatu jer, iako su brojne sovjetske i američke nuklearne podmornice u prošlim desetljećima često prolazile ispod Sjevernog pola, nijedna još nije zaronila na njegovo morsko dno.

Kremlj je u misiju uložio oko 60 milijuna eura, a cilj joj je
osigurati pravo na eksploataciju milijardi tona prirodnih rezervi nafte i plina ispod polarnog leda.

Prema međunarodnim zakonima, pet zemalja čiji teritorij dodiruje arktički polarni krug (Rusija, SAD, Kanada, Norveška i Danska) samo polažu pravo na eksploataciju ekonomske zone 300 kilometara od svojih obala. Međutim, Rusija od 2001. nastoji dokazati da se njezino pravo proteže sve do samog Pola, argumentirajući to činjenicom da je arktičko podmorje dio istog kontinentalnog grebena kao i Sibir.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju