Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije usmjereno protiv treće zemlje'

Pokazivanje mišića - ratni brodovi u Sredozemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet ruskih i kineskih ratnih brodova sudjeluju u Sredozemnom moru u zajedničkim vojnim vježbama koje će trajati do 21. svibnja, objavilo je rusko ministarstvo obrane u nedjelju.

Prve vježbe dviju zemalja u tom području događaju se u vrijeme pojačanih napetosti između Rusije i Zapada oko Ukrajine i dok Kina pokazuje sve izraženije teritorijalne pretenzije na moru.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Ministarstvo je priopćilo da je zapovjedništvo vježbi smješteno na ruskoj raketnoj topovnjači Moskva iz sastava Crnomorske flote sa sjedištem na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija pripojila u ožujku 2014.

Vojne vježbe "nisu usmjerene protiv neke treće zemlje", rekao je u priopćenju zapovjednik vježbi, ruski viceadmiral Aleksander Fedotenkov.

Očito je - Kina sve više ljuti SAD

"Cilj je jačanje suradnje dviju mornarica u smislu jačanja stabilnosti i borbe protiv novih izazova i prijetnji na moru", rekao je.

Kina sve više pokazuje mišiće otkako je za predsjednika 2013. izabran Xi Jinping, sklon ideji da mornarica više nego ranije odražava snagu zemlje, osobito u spornom Južnokineskom moru.

Kina i Rusija, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, često su u sukobu sa Zapadom i nastoje zadržati slična stajališta o ključnim pitanjima međunarodnih odnosa. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene