Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost sve veća

Očito je - Kina sve više ljuti SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski odnosi sa Sjedinjenim Državama stabilni su, kazao je u nedjelju kineski predsjednik Xi Jinping, dok je nastojao umanjiti napetosti oko teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru koji je izazvao ljutnju Washingtona na Peking.

"Veselim se nastavku razvoja odnosa s predsjednikom Obamom i njegovu dovođenju na višu razinu prema novom modelu odnosa velikih zemalja", kazao je Xi američkom državnom tajniku Johnu Kerryiju na kraju njegova dvodnevna posjeta Kini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesigurna vremena Hrvatski europarlamentarac predložio snažniju suradnju EU-a i SAD-a zbog "obrane demokratskih vrijednosti" Xi Jinping Gomilanje oružja Pentagon upozorava: "Kina drastično povećava nuklearni arsenal"

Kerryijevim posjetom dominiralo je važno sigurnosno pitanje zbog pekinških pomorskih pretenzija u Južnom kineskom moru.

Kineski ubrzani napori za proširenjem suvereniteta nad sedam grebena u arhipelagu Spratly u Južnom kineskom moru alarmirali su druge pretendente poput Filipina ili Vijetnama.

U subotu Kerry je pozvao Kinu da poduzme mjere kako bi se smanjile napetosti u Južnom kineskom moru.

Njegov poziv kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi odbio je riječima da je odlučnost Pekinga da zaštiti svoje pomorske interese "uklesana u kamenu".

SUPERSILA Imaju nuklearno oružje kojim mogu napasti bilo koji dio svijeta

Cilj Kerryijeva puta bio je pripremiti godišnji američko-kineski djalog o strategiji i ekonomiji koji se održava idući mjesec u Washingtonu, a Xi bi trebao posjetiti Washington u rujnu što, kako je sam kineski predsjenik rekao, nestrpljivo iščekuje.

Xi je više puta poručio Obami kako bi želio novi model odnosa velesila u kojem bi Kina bila promatrana kao jednakopravni svjetski partner.

No taj model previđa i uzajamno poštivanje "suvereniteta i teritorijalnog integriteta kao i političkog sustava i razvojnog puta".

"Po mom mišljenju kinesko-američki odnosi ostali su stabilni", kazao je Xi Kerryiju u pekinškoj Velikoj dvorani naroda na susretu otvorenom za novinare.

Sazvana hitna akcija

Kina polaže pravo na oko 90 posto od 3,5 milijuna četvornih kilometara Južnog kineskog mora. Filipini, Tajvan, Malezija, Brunej i Vijetnam također polažu pravo na velike dijelove toga mora bogatog naftom i plinom.

Nedavne satelitske snimke pokazuju da od ožujka 2014. Kina na sedam lokalcija na arhipelagu Spratly ima zahvate i gradi vojnu pistu na grebenu Fiery Cross te možda još jednu na drugom grebenu.

Filipini, američka saveznica, pozvali su na hitnu akciju.

Kerry je kazao kako su Sjedinjene Dražve iznijele svoju zabrinutost zbog brzine i razmjera kineskih pothvata u Južnom kineskom moru.

U subotu jedan od najviših kineskih diplomata Yang Jiechi pozvao je Kerryija da "primjereno kontrolira naše razlike i osjetljiva pitanja" kao i da "gleda na naše strateške namjere objektivno i racionalno", prema kineskim državnim medijima.

"Nadam se da će Sjedinjene Države učiniti više za mir i stabilnost u regiji", kazao je Kerryiju Yang, koji je na funkciji državnog savjetnika.

Kina je izrazila zabrinutost zbog mogućeg američkog plana da uputi vojne zrakoplove i brodove kako bi osigrala slobodu pomorskog prometa u Južnom kineskom moru.

Kina odbacuje američko miješanje u spor i optužuje SAD za poticanje napetosti ohrabrivanjem zemalja na "opasno ponašanje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene