Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je u ponedjeljak upozorila Sjedinjene Države i Europsku uniju da će poduzeti niz mjera ako Kosovo jednostrano proglasi neovisnost.


Ruski pregovarač za Kosovo Aleksandar Bocan Harčenko nije želio reći o kakvim se mjerama radi, ali je kazao da bi u slučaju da Zapad prizna neovisnost Kosova došlo do humanitarne katastrofe u toj pokrajini jer bi sprske izbjeglice krenule na sjever Kosova i u Srbiju.

Vezani članci COVID redar provjerava pridržavaju li se građani epidemioloških mjera Sinoć nije bilo pjevanja: Policija u centru Zagrebu kontrolirala krše li se mjere u kafićima. U studentskoj udruzi pronašli 64 osobe, jedna je bila pozitivna Angela Merkel Merkel zatražila izglasavanje novog zakona zbog korone, burne reakcije u parlamentu

Upitan ima li Rusija plan u slučaju da Kosovo proglasi neovisnost, on je rekao da je rusko ministarstvo vanjskih poslova pripremilo cijeli niz koraka i mjera.

"Te mjere su u potpunosti u skladu s našim stajalištem glede
neovisnosti Kosova", istaknuo je.

Očekuje se da će SAD i većina članica EU-a priznati neovisnost Kosova unatoč protivljenju Srbije i Rusije. Ruski dužnosnici izjavljuju da bi neovisnost Kosova destabilizirala Balkan i rasplamsala separatizam u Europi i bivšem Sovjetskom Savezu.

"Neovisnost Kosova dovela bi do podjele te pokrajine, do izolacije njezinog srpskog područja", rekao je Bocan Harčenko.