Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVAN ČORKALO IZ UKRAJINE

Napetosti na granici: "Ne prođe niti jedan dan bez incidenata, potrebna je jaka diplomatska ofenziva kako bi se održao mir"

Turska želi pomoći razrješenju krize u Ukrajini. Predsjednik Erdogan tijekom posjeta Kijevu predložio je da bude domaćin razgovora između ukrajinskog i ruskog vodstva. Hoće li prijedlog biti prihvaćen, zasad je nejasno.

Turski predsjednik posljednji je u nizu svjetskih političara koji ovih dana obilaze Kijev.

"Ponovno sam naglasio tijekom naših razgovora da ćemo s radošću biti domaćini summita na razini čelnika ili tehničkoj razini", rekao je Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

"Želim zahvaliti predsjedniku Erdoganu na njegovoj inicijativi da posreduje između Ukrajine i Rusije na putu prema okončanju rata. U Ukrajini, spremni smo dati sve od sebe na svim platformama i svim formama", kaže predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rastu napetosti Rusija osudila povećanje broja američkih vojnika u Europi: ''To je štetan i neopravdan potez''

Neusporedivi stres

Rusija se o turskom prijedlogu nije izjasnila. No, jasno je dala do znanja da nije zadovoljna s danas potpisanim ugovorom o proizvodnji turskih dronova u Ukrajini. Kijev ih koristi u istočnom, proruskom dijelu zemlje. Tamo se borio i ukrajinski veteran rodom s Krima.

"Ono što čovjek osjeća u takvim situacijama ne može se usporediti s bilo kakvim stresom u civilnom životu. Važno je informirati ljude na tom području da ne smiju dovesti situaciju do te točke", rekao je reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Čorkalu.

NATO u Ukrajinu ne planira slati vojsku. U Mediteranu održava vojne vježbe, a pojedine članice najavljuju jačanje svojih snaga na istoku Europe. S druge strane ukrajinske granice je više od 100.000 ruskih vojnika. Trećina će sudjelovati u velikoj vojnoj vježbi u Bjelorusiji, bliskoj ruskoj saveznici.

Pročitajte i ovo Panorama središta Moskve (Foto: AFP) SVIJET NA RUBU Previranja među silama: Je li NATO "izdao" Rusiju šireći se na istok?

"Prisiljeni smo pojačati našu granicu s Ukrajinom, a to je gotovo 1500 kilometara. Priča o tome hoće li ili neće biti rata, ako krenu na nas, dobit će svoje. I to je sve o tom ratu", kaže Aleksander Lukašenko, predsjednik Bjelorusije.

Nema potrebe za panikom

Dok pojedinci potiču napetosti, ukrajinske vlasti umiruju javnost.

"Ima prijetnji, ima rizika, ali oni postoje od 2014. i trenutka kada je Rusija postala agresivna. No, nema izravne prijetnje ili prijetnje da će Ukrajina biti napadnuta upravo sada. Nema potrebe za panikom, ne treba se bojati, bježati ili pakirati kovčege", rekao je Oleksiy Reznikov, ukrajinski ministar obrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisutna opasnost Johnson upozorava: ''Bitno je da se Rusija povuče i odabere put diplomacije. Spremni smo za dijalog, ali i sankcije''

I treba se nadati da će dvije strane uspjeti doći do rješenja za stolom, a ne na bojišnici.

Ne prođe ni dan bez incidenta

Reporter Ivan Čorkalo u Dnevnik Nove TV uživo je javio kakvi su dojmovi i reakcije Ukrajinaca iz prve ruke nakon Erdoganova posjeta. Kaže da je puno više optimizma nego nakon posjeta britanskog premijera Borisa Johnsona.

"Sam ukrajinski predsjednik, danas nakon sastanka, izjavio je da se vidi tko je pravi prijatelj Ukrajine i tko je voljan pomoći. Na prijedlog turskog predsjednika da sudjeluje u mirovnim pregovorima rekao je kako obje strane trebaju biti iskreno spremne, ali da će Ukrajina učiniti sve što je potrebno kako bi se zadržao mir", rekao je Čorkalo i dodao kako je potrebna jaka diplomatska ofenziva kako bi se održao mir.

Francuski predsjednik tijekom večeri trebao bi telefonirati s predsjednikon Ukrajine i Rusije, dodao je reporter.

Pročitajte i ovo Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj IVICA PIRIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj o rusko-ukrajinskoj krizi: "Svi se nadamo da će prevladati razum i mudrost, i da ovog sukoba neće biti"

Unatoč naporima da se održi mir ne prođe ni dan bez incidenta. "Danas je za to prozvana Ukrajina, na podurčju Bjelorusije prizemljen je ukrajinski dron u izviđačkim aktivnostima na području gdje će se odviti vojna vježba Bjelorusije i Rusije. Zbog toga je Bjelorusija na hitni razgovor pozvala ukrajinskog veleposlanika", izvijestio je Čorkalo.

Osim ratne prijetnje Ukrajina ima i velike probleme u borbi s pandemijom koronavirusa. Čorkalo kaže kako je borba protiv pandemije pala u drugi plan, ali je i dalje prisutna. Danas je zabilježen rekordan broj novozaraženih od početka pandemije, nešto više od 39.000. Jučer je bilo nešto više od 20.000. Od početka pandemije u Ukrajini je bilo zaraženo oko četiri milijuna ljudi, a umrlo je oko 100.000, javio je reporter Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene