Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predlažu da im se onemogući izvor prihoda

Rusija traži od VS-a da spriječi ISIL u prodaji sirijske sirove nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je predložila partnerima u UN-ovu Vijeću sigurnosti da donesu izjavu u kojoj će se preporučiti da se "terorističke skupine u Siriji", napose Islamsku državu u Iraku i na Levantu (ISIL) spriječi da prodaju sirovu naftu, rekli su diplomati.

U nacrtu teksta izražava se zabrinutost Vijeća zbog toga što su "terorističke skupine preuzele nadzor nad naftnim poljima u Siriji", navodeći poimence ISIL i Frontu al Nosra.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

U nacrtu se "odlučno osuđuje svaka transakcija, izravna i neizravna, u vezi sa sirijskom naftom u kojoj sudjeluju terorističke skupine", ističući da su takve transakcije "financijska pomoć" tim skupinama koje se mogu naći na udaru UN-ovih sankcija.

SAD: Proglašenje kalifata za Irak i Siriju ne znači ništa

Usto se "poziva sve države članice da donesu nužne mjere" kako se njihovi državljani ne bi bavili takvom trgovinom.

Članice Vijeća će se najvjerojatnije konzultirati o tekstu do kraja tjedna. Riječ je o izjavi koja se mora jednoglasno prihvatiti ali je manje obvezujuća od rezolucije. Rusija predsjeda Vijećem do 1. srpnja kada predsjedanje preuzima Ruanda.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin rekao je novinarima prije nekoliko dana da je "jedan od glavnih izvora financiranja" ISIL-a ilegalna prodaja sirove nafte proizvedene u Siriji i u Iraku te da "neke zemlje kupuju (tu naftu) preko posrednika". "Kako je riječ o terorističkoj organizaciji, oni koji kupuju tu naftu financiraju terorizam", upozorio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene