Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija: Proširenje NATO-a je 'igra s vatrom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija se u petak usprotivila širenju NATO-a na bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju, nekoliko dana uoči summita Sjevernoatlantskog saveza u Bukureštu na kojem će se raspravljati o širenju kojeg Moskva smatra zadiranjem u njezinu interesnu sferu.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i glasnogovornik Kremlja izjavili su da bi članstvo tih dviju država štetno djelovalo na produbljivanje odnosa između Moskve i NATO-a.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Erdoganov plakat u Istanbulu Vanjska politika u službi unutarnje Bouncer s Bospora: Što je potrebno da Turska pusti Švedsku u NATO?

Lavrov je upozorio Gruziju da moguće članstvo u NATO-u ne koristi kao oružje u sporu s odmetnutim regijama Abhazijom i Južnom Osetijom koje su se otcijepile 1990. godine i uživaju rusku potporu.

"Vezano za Južnu Osetiju i Abhaziju ... ako Gruzija namjerava dobiti potporu NATO-a za vojno rješenje bit će to opasna igra", rekao je Lavrov.

"Stanovnici Južne Osetije i Abhazije ne žele priključenje NATO-u", dodao je Lavrov nakon sastanka s kolegama iz Zajednice neovisnih država koju čine bivše sovjetske republike. "U tako složenom pitanju to je 'igra s vatrom'", rekao je.

Lavrov je kritizirao širenje NATO-a ocijenivši da je taj vojno-politički savez ostavština Hladnog rata.

Predsjednik Vladimir Putin, koji 7. svibnja predaje dužnost novom predsjedniku Dmitriju Medvedevu, sudjelovat će na summitu u Bukureštu unatoč oštrom protivljenju Moskve planu proširenja koje je postalo kamen spoticanja u odnosima Rusije i NATO-a, rekao je glasnogovornik Kremlja.

"Politika 'otvorenih vrata' prema Ukrajini i Gruziji bit će znak da su Zapadu draže jednostrane akcije od osnivanja transeuropskih institucija", rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Po njegovim riječima, takav je pristup NATO-a samo ojačao sumnje Moskve. "Politika širenja razjedinjuje države.....Zemlje koje nisu članice saveza i ne sudjeluju u kreiranju politike proširenja osjećaju to kao prijetnju vlastitoj sigurnosti", rekao je Peskov.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene