Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski nuklearni kompleks Majak nije izvor radioaktivnog onečišćenja otkrivenog u Europi krajem rujna, rekao je predsjednik ruskog znanstvenog povjerenstva zaduženog za istragu, ne odgovorivši na pitanje tko je odgovoran za onečišćenje.


"Naš je zaključak da kompleks Majak ne može biti izvor radioaktivnog onečišćenja rutenijem 106", rekao je na tiskovnoj konferenciji Vladimir Boltunov, voditelj posebnog povjerenstva koje je 24. studenog osnovala ruska nuklearna kompanija Rosatom.

Vezani članci Koronavirus u Rusiji, ilustracija Situacija sve gora: U Rusiji pao rekord u dnevnom broju umrlih od korone Luda Rusija Putin je mačji kašalj, objavljeni pravi razlozi zbog kojih se ljudi zapravo boje Rusije

"Rezultati pregleda osoblja koje radi u Majaku ne pokazuju nikakve promjene u njihovu organizmu (...) Od 1. kolovoza do 30. studenog nije bilo havarija ni problema u radu postrojenja i u tehnološkom procesu. U atmosferu nije ispuštena veća količina radioaktivnih tvari od propisane", dodao je.

Boltunov ipak nije ništa rekao o mogućem izvoru onečišćenja rutenijem 106.

Ruska meteorološka služba Roshidromet izvijestila je 20. studenog da je krajem rujna na jugu Urala, blizu kompleksa Majak, postrojenja za obradu nuklearnog goriva, izmjerena "iznimno visoka" koncentracija rutenija 106, proizvoda fisije u nuklearnoj industriji.

Znanstveno povjerenstvo u priopćenju ističe i da je razina rutenija 106 izmjerena na jugu Urala bila 100 do 1.000 puta manja od dopuštene i da nije opasna za zdravlje.

Usto navodi da je u Rumunjskoj zabilježena razina rutenija "puno veća od one koja je izmjerena u Rusiji". "Povjerenstvo je zabrinuto zbog nedostatka informacija o mogućim uzrocima te neuobičajeno visoke koncentracije rutenija 106 u Rumunjskoj", dodaje se u priopćenju. (Hina)