Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Partnerstvo na kušnji

Rusija oprezna prema Obaminu planu o nuklearnom oružju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je s mjerom opreza odgovorila u ponedjeljak na prijedlog američkog predsjednika Baracka Obame o svijetu bez nuklearnog naoružanja, ocijenivši da bi se trebali ispuniti mnogi uvjeti kako bi ta vizija postala realnost.

Obama je početkom mjeseca u Češkoj obećao da će se smanjiti američki nuklearni arsenal, da će na snagu stupiti Sveobuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih pokusa te da će se ustrajati na oštrim kaznama za one koji prekrše odredbe sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Doprinos zajedničkim naporima' Medvedev najavio zatvaranje zadnjeg reaktora za plutonij Slika nije dostupna Nuklearno naoružanje Obama i Medvedev sutra potpisuju novi START

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev je kazao da su ta obećanja poštena, ali da je potrebno ispuniti još niz ostalih uvjeta kako bi se postigao jedan takav sporazum. Moskva, istaknuo je Medvedev, traži zabranu postavljanja nuklearnog oružja u svemir, jamstva da su nuklearna oružja uistinu uništena a ne samo uskladištena i nemogućnost da se smanjivanje nuklearnog naoružanja kompenzira jačanjem konvencionalnog oružja.

Potkraj mjeseca u Rimu počinju prvi razgovori SAD-a i Rusije o sporazumu koji bi zamijenio START-1 koji istječe u prosincu ove godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene