Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kirov' se vraća

PUTINOV PONOS Veliki povratak ratne grdosije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin ne skriva svoje planove o modernizaciji pomorske flote u što će Rusija uložiti čak 245 milijardi funti.

Otkriveno je kako će biti moderniziran najveći ruski ratni brod, Kirov, koji je među najvećim i najtežima na svijetu (ako se izuzmu nosači aviona), a razvijen je krajem 70-tih godina prošlog stoljeća. Ova ploveća grdosija dugačka je 250 metara, a teži oko 25 tisuća tona. Plovi na nuklearni pogon.

Danas je u ruskoj floti samo još jedan koji je u plovnom stanju, 'Petar Veliki'. No, prema najavama ruskim medija, Rusija planira moćni Kirov ponovno vratiti u upotrebu, ali s modernim naoružanjem među kojim su i Zircon hipersonični projektili koji prolaze posljednje testove.

Prvi ratni krstaš koji će biti moderniziran je 252 metra dugačak 'Admiral Nakimov', objavila je agencija Tass. U plovidbu je pušten 1986. godine, no navodno je izvan pogona od 1999. godine. Bit će opremljen najsuvremenijim oružjem i projektilima, a plan je da se 'Admiral Nakimov' pridruži ruskoj floti 2019. godine, kada će 'Petar Veliki' ići na remont.

Nakon modernizacije ruske ratne grdosije bit će opremljene projektilima 'Kalibr', kojima su iz Kaspijskog mora gađani položaji ISIS-a u Siriji, projektilima 'Zircon', koji će biti spremni do 2020. godine, i mornaričkom verzijom moćnog PVO sistema S-400.

'Petar Veliki' sada može nositi 288 projektila, četiri raketna bacača i postići brzinuu od 60km/sat, a na njemu se može smjestiti 727 osoba.

U floti 'Kirov' još se nalaze i 'Admiral Ušakov' i 'Admiral Lazarev', no oni će u remont tek nakon 2020. godine ako dobiju zeleno svjetlo, piše Daily Mail.
 

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene