Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija Rusije

Rusija o vježbama NATO-a: "Ovo je povratak shemama hladnog rata"

Američki vojnici
Američki vojnici Foto: Afp
Nakon što je NATO priopćio da pokreće svoje najveće vježbe od hladnog rata, stiže reakcija Rusije.

"Opseg vježbi NATO-a Steadfast Defender 2024 označava neopozivi povratak Saveza shemama hladnog rata", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško državnoj novinskoj agenciji RIA u nedjelju.

NATO je u četvrtak priopćio da pokreće svoje najveće vježbe od hladnog rata u kojima sudjeluje oko 90.000 vojnika, kako bi američke postrojbe mogle ojačati europske saveznike u zemljama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu saveza ako bi se rasplamsao sukob s gotovo jednakim protivnikom.

"Te su vježbe još jedan element hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije", rekao je Gruško za RIA-u.

Pročitajte i ovo Prometne nesreće; ilustracija - 3 Ozlijeđen policajac Noćna drama u Zagrebu: Bježao policiji ukradenim autom pa izazvao krš i lom. Morali su ga vezati

"Vježbe takvih razmjera označavaju konačni i neopozivi povratak NATO-a shemama hladnog rata, kada se proces vojnog planiranja, resursi i infrastruktura pripremaju za sukob s Rusijom", istaknuo je.

NATO u svojem priopćenju nije poimence spomenuo Rusiju. Ali njegov glavni strateški dokument identificira Rusiju kao najznačajniju i izravnu prijetnju sigurnosti članica NATO-a.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. za koju su Kijev i njegovi zapadni saveznici rekli da je neisprovocirano imperijalističko otimanje zemlje.

Pročitajte i ovo Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao"

Moskva i njezin glavni diplomat, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov od tada su često optuživali kolektivni Zapad da vodi hibridni rat protiv Rusije podupirući Ukrajinu financijskom i vojnom pomoći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene