Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Načelnik ruske vojske u ponedjeljak je izjavio da Rusija nije odustala od planova postavljanja raketa u svojoj enklavi na granici s Poljskom unatoč odluci SAD-a da će preispitati svoje planove postavljanja proturaketne obrane u Europi.


Rusija je pozdravila odluku američkog predsjednika Baracka Obame da se obustavi provedba planova o postavljanju proturaketne obrane, a ruski su čelnici prijetili da će u Kalinjingradu postaviti rakete kratkog dometa 'iskander' ako SAD ne odustane od sustava proturaketne obrane. Upitan za odustanak od planova postavljanja raketa, načelnik glavnog stožera ruske vojske Nikolaj Makarov je odgovorio: 'Takva odluka nije donesena. To treba biti politička odluka i treba ju donijeti predsjednik.'

Vezani članci Slika nije dostupna Obama potvrdio: Odustaje se od štita u Češkoj i Poljskoj Slika nije dostupna Rusija postavila nove proturaketne sustave

>> Obama o štitu: Ne odlučuju Rusi o našim vojnim stajalištima

'Oni (Amerikanci) nisu odustali od proturaektnog štita, nego su zamijenili pomorskom sastavnicom', rekao je Makarov novinarima u zrakoplovu na putu iz Moskve u Zuerich. General prati predsjednika Dmitrija Medevdeva na putu u Švicarsku. U subotu je zamjenik ruskog ministra obrane Vladmir Popovkin u intervjuu izjavio da će Rusija odustati od mjera koje je kanila poduzeti kao odgovor na proturaketni štit i izričito naveo postavljenje raketa 'iskander' kao jednu od njih. Vrlo je neuobičajeno da dva visoka ruska dužnosnika javno protuslove jedan drugome u osjetljivu pitanju od državne i međunarodne važnosti, navodi agencija Reuters. Agencija Interfax prenijela je izjavu generala Makarova da 'u potpunosti' odbacuje planove SAD-a za postavljanje sustava proturaketne obrane na Kavkazu.

SAD sustav dugog dometa mijenja onim kratkog i srednjeg

Makarov je rekao da Rusija nema dobro mišljenje o jednostranim američkim nastojanjima uspostave proturaketne obrane i napomenuo da on 'utječe na globalni sutav koji bi se trebao zajednički stvarati', prenijela je agencija dpa. Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u četvrtak kako je plan Bushove vlade o kopnenom sustavu zaštite od projektila u istočnoj Europi napušten zbog promjene predodžbe o iranskoj prijetnji. Objasnio je da su američke obavještajne službe zaključile kako su projektili kratkog i srednjeg dometa sada veća i izravnija prijetnja nego interkontinentalne balističke rakete. Gates je najavio da će SAD sustav dugog dometa zamijeniti sustavima kratkog i srednjeg dometa, poput pomorskog sustava 'aegis' i nekim kopnenim sustavima. Po izvješćima američkih medija Kavkaz je bio jedan od izbora Pentagona za smještaj radarske sastavnice kopnenog sustava. (Hina)