Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije popuštanje Rusiji'

Obama o štitu: Ne odlučuju Rusi o našim vojnim stajalištima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama u nedjelju se pojavio na pet vodećih američkih TV mreža, izuzev konzervativnog Fox Newsa, u okviru svoje kampanje jačanja podrške javnosti za reformu zdravstva, a pritom je govorio i o Afganistanu, odustajanju od raketnog štita u Europi, rasizmu i drugim aktualnim temama.

Govoreći o strategiji u Afganistanu, Obama je rekao da želi 'suziti' ciljeve američke misije u toj zemlji. Ponovio je da još nije odlučio hoće li u Afganistanu trebati još američkih snaga, jer još nije utvrđena buduća strategija. U nastupu na NBC-u i CNN-u, Obama je rekao da iako još nije utvrđen datum američkog povlačenje iz Afganistana, prisustvo SAD-a ne može biti neograničenog trajanja. Obama je na CBS-u, branio svoju prošlojednu odluku o odustajanju od postavljanja sustava proturaketne obrane u Poljskoj i Češkoj, u zamjenu za novi program koji će bolje parirati prijetnji Irana.

Pročitajte i ovo palestinska policija Potez bez presedana Skandalozna odluka: Pobjegli su iz pakla, postali izbjeglice, a sada moraju platiti da napuste zemlju i započnu novi život Potres u Afganistanu strašna tuga Majka u jednom danu ostala bez sedmero djece, najmlađe je imalo 4 mjeseca: "Vratila sam se kući da ih spasim, ali..."

'Ne odlučuju Rusi'

'Mi ne ukidamo obranu od projektila. Mi uvodimo sustav koji je brži, jeftiniji i parira aktualnim prijetnjama za koje pretpostavljamo da dolaze od Irana', rekao je. Odbacio je kritike konzervativaca po kojima se radi o popuštanju Rusiji, koja se odlučno protivila projektu proturaketnog štita Busheve administracije. 'Rusi ne odlučuju o našim vojnim stajalištima. Ako nusprodukt toga bude da se Rusi osjećaju manje paranoično ... tada je to bonus', rekao je Obama za CBS.

Kim Jong-il nadzire stvari

Naglasio je da novi sustav obrane od projektila, oslonjen na pomorske i kopnene projektile SM-3 iz sustava Aegis, neće biti prijetnja Rusiji, kao što nije bio ni dosadašnji. Govoreći o oporavku američkog gospodarstva od recesije, Obama je istakao da bi se stanje na tržištu rada moglo dodatno pogoršati idućih mjeseci, a da bi zaposlenost trebala početi rasti iduće godine. U intervjuu za CNN, Obama je također kazao da mu je bivši predsjednik Bill Clinton, nakon nedavnog posjeta Pjongjangu, rekao da se sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il oporavio od bolesti, te da izgleda 'prilično zdravo i da nadzire stvari'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene