Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajina je zaprijetila da će naplaćivati više za ruski plin koji preko nje ide u Europu ako Moskva povisi cijene goriva, pa se promatrači pribojavaju ponavljanja spora zbog kojega početkom 2006. nije bilo plina u Europi.


Ruski Gazprom pristao je povisiti sadašnju cijenu od stotinu američkih dolara za tisuću kubičnih metara, koliko plaća za plin iz Turkmenistana. U idućoj će godini ta cijena biti 30 do 50 posto viša.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija bi Ukrajini mogla dati jeftiniji plin Slika nije dostupna Ukrajina - Prijeti im bankrot!

Turkmenistanski plin uglavnom ide u Ukrajinu i analitičari u srijedu kažu da bi ta odluka mogla voditi i do 40-postotnoga povećanja cijene koju Ukrajina plaća za svoj uvoz.

"Važno je da u pregovorima iskoristimo argument da smo za plin vodeća tranzitna zemlja. Promjene u cijeni plina nedvojbeno su vezane uz naše argumente u vezi s tranzitnim naknadama", rekao je ukrajinski ministar gospodarstva Anatolij Kinak.

Gazprom i Ukrajina upravo vode teške pregovore o cijenama za iduću godinu. Ruski monopolist na izvoz plina već je rekao da se cijene mogu određivati tek kad on postigne sporazum o opskrbi s Turkmenistanom.