Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija i Ukrajina opet o plinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina je zaprijetila da će naplaćivati više za ruski plin koji preko nje ide u Europu ako Moskva povisi cijene goriva, pa se promatrači pribojavaju ponavljanja spora zbog kojega početkom 2006. nije bilo plina u Europi.

Ruski Gazprom pristao je povisiti sadašnju cijenu od stotinu američkih dolara za tisuću kubičnih metara, koliko plaća za plin iz Turkmenistana. U idućoj će godini ta cijena biti 30 do 50 posto viša.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

Turkmenistanski plin uglavnom ide u Ukrajinu i analitičari u srijedu kažu da bi ta odluka mogla voditi i do 40-postotnoga povećanja cijene koju Ukrajina plaća za svoj uvoz.

"Važno je da u pregovorima iskoristimo argument da smo za plin vodeća tranzitna zemlja. Promjene u cijeni plina nedvojbeno su vezane uz naše argumente u vezi s tranzitnim naknadama", rekao je ukrajinski ministar gospodarstva Anatolij Kinak.

Gazprom i Ukrajina upravo vode teške pregovore o cijenama za iduću godinu. Ruski monopolist na izvoz plina već je rekao da se cijene mogu određivati tek kad on postigne sporazum o opskrbi s Turkmenistanom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene