Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija će braniti Bjelorusiju od Zapada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u srijedu obećala Bjelorusiji da će joj pomoći da izdrži "kratkovidne" mjere kojima Zapad kažnjava predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog kršenja ljudskih prava.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obećao je to nakon najnovijega kruga pregovora kojima se definiraju vanjskopolitički prioriteti dviju bivših sovjetskih država koje već više od desetljeća raspravljaju o postsovjetskome spajanju.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Napredak nije ostvaren, ali susjedi su i dalje saveznici unatoč
lanjskome sporu oko cijena energenata.

"Zabrinuti smo zbog gledišta nekih zapadnih zemalja koje vrše pritisak na Bjelorusiju", rekao je Lavrov na konferenciji za
novinare.

"Poručujemo svojim europskim i američkim partnerima da je priroda političkih sankcija kratkovidna. Problemi se ne rješavaju pritiskom", rekao je ruski ministar vanjskih poslova, ali nije rekao kakve bi mjere Rusija mogla poduzeti.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Sergej Martinov kaže da su zapadne sankcije "neutemeljene".

Sjedinjene Države i Europska unija zabranile su Lukašenku i
nekolicini visokih dužnosnika ulazak na svoj teritorij zbog optužba da je bjeloruski predsjednik 2006. na nepošten način dobio treći mandat.

Lani je službeni Washington uveo financijske sankcije bjeloruskome prerađivaču nafte Belnefthimu.

Zapadne zemlje tvrde da Lukašenko guši oporbu i nezavisne medije, te da od sredine devedesetih sustavno lažira izbore u toj desetmilijunskoj zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene