Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele presudu

Rusi žele suditi Gorbačovu zbog raspada SSSR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina ruskih zastupnika zatražila je u četvrtak da se pokrene sudski postupak protiv bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova zbog raspada SSSR-a 1991. i utjecaja koji, po njihovu mišljenju, on ima u sadašnjoj ukrajinskoj krizi.

"Svi mrtvi u Kijevu su na savjesti onih koji su 1991. bili u Kremlju i koji su (...) uništili tu veliku zemlju", rekao je za radio Eho Moskve nacionalistički zastupnik Mihail Degtjarev, misleći pritom na stotine ubijenih iz vatrenog oružja u gušenju prosvjeda u kojima je u veljači srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Degtjarev je potpisao taj parlamentarni zahtjev upućen pravosuđu zajedno s dvojicom zastupnika iz prokremaljske stranke Jedinstvene Rusije i dvojice iz Komunističke stranke. Mihail Gorbačov (84) je "starac, nitko ga neće strpati iza rešetaka, ali bez te presude nećemo moći naprijed ni kao zemlja ni kao narod", dodao je zastupnik.

NATO odbacio optužbe: 'Ne planiramo rasporediti vojnu snagu na granici s Rusijom!'

Gorbačov je reagirao prebacivši odgovornost za slom SSSR-a na zastupnike sovjetskog parlamenta koji su potvrdili raspad Sovjetskog Saveza koji je, protivno njegovoj volji, proglasio Boris Jeljcin, ruski predsjednik i njegovi tadašnji kolege iz Ukrajine i iz Bjelorusije.

"Istraga nije potrebna: Duma (donji dom ruskog parlamenta) koja je glasovala (za tu odluku) mora se ukrcati u vagone za Magadan", na ruskom krajnjem istoku, mjesto poznato po sovjetskim gulazima, našalio se u izjavi za Eho Moskve. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene