Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel za jačanje odnosa NATO-a i EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel se na sastanku Vijeća Sjevernoatlantskog saveza zauzeo za jačanje partnerskog odnosa NATO saveza i Europske unije.

Rupel je iznio slovenske prioritete tijekom šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rupel: 'Hrvatskoj smo nudili mnoga rješenja, ali ona nije pristajala' Slika nije dostupna Rupel se sastao s Jeremićem

Kako se navodi u priopćenju za tisak na stranicama slovenskog predsjedništva EU-a, Rupel je među ostalim rekao da će Slovenija podržavati nastavak pristupnih pregovora EU-a s Hrvatskom i Turskom, a u fokusu njezina djelovanja bit će Srbija i Kosovo.

'Svoj angažman usmjerit ćemo na područje zapadnog Balkana. Uz širenje, poduprijet ćemo i nastavak jačanja europske politike prema susjedstvu unutar zajedničkog, jedinstvenog i dosljednog političkog okvira, na osnovi načela razlikovanja i individualnog pristupa prema partnerima iz europskog susjedstva', rekao je Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova dodao je da je Kosovo jedan od najvećih izazova za slovensko predsjedanje Unijom, ali da se tom pitanju ne može pristupati izolirano od pitanja Srbije.

Kosovo je osnovni test zajedničke europske vanjske i sigurnosne politike, ocijenio je Rupel u sjedištu NATO saveza. Uz to, Rupel je istaknuo veliku važnost europske sigurnosne i obrambene misije koju je EU odlučila poslati na Kosovo.

Zauzimamo se za regionalni pristup prema zapadnom Balkanu. Rješavanje pitanja Kosova ne smije ostati izoliran čin. Moramo pri tom voditi računa o Srbiji koju treba usmjeriti na europsku trasu, rekao je Rupel.

Slovenija sa svojim partnerima želi u regiju poslati pozitivnu
poruku da postoji 'konkretna i jasna budućnost u EU i NATO savezu za sve države u regiji', prenijelo je slovensko predsjedništvo EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene