Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijeća ministara vanjskih poslova EU Dimitrij Rupel izjavio je kako nijedna država Europske unije nije izrijekom rekla da neće priznati Kosovo, te da će to po svoj prilici učiniti i Slovenija.


'Nijedna država Europske unije nije rekla izrijekom da neće priznati Kosovo', rekao je Rupel, upitan o različitim reakcijama država članica EU-a na to pitanje.

Vezani članci Slika nije dostupna Kubiš: Principijelno stajalište Slovačke o nepriznavanju neovisnosti Kosova Slika nije dostupna Rupel: 'Nije pošteno da Slovenija o Piranu pregovara s Hrvatskom'

Rupel je pojasnio kako za sada neke države imaju rezerve prema toj odluci zbog unutarnje situacije i odnosa s manjinama, dok su Cipar i Španjolska rezervirani jer se nalaze usred izbornog procesa.

Rupel je kao jednu od važnih odluka sa sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak istaknuo zaključak da je proglašenje neovisnosti Kosova slučaj 'sui generis', bez presedana, te da zato države koje priznaju Kosovo ne krše međunarodno pravo.

Upitan postoji li u slovenskoj vladi dilema treba li parlamentu predložiti priznanje nezavisnosti Kosova, Rupel je rekao: 'Ja mislim da će Slovenija priznati Kosovo, ali ne mogu reći kada'. 

Rupel je u Bruxellesu izjavio da će o Kosovu slovenska vlada raspravljati na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak. 

Izrazio je čuđenje najavom da će Srbija povući svog veleposlanika iz Ljubljane ako Slovenija prizna neovisnost Kosova.

'Mislim da bi to bio neobičan način kažnjavanja države u kojoj se veleposlanik nalazi i djeluje jer mislim da Srbija treba diplomatske kontakte', rekao je Rupel. Dodao je da su Slovenci i Srbi uvijek, osim u vrijeme Miloševića, imali dobre i prijateljske odnose i da je Slovenija odličan zagovornik interesa Srbije u Europskoj uniji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju