Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: 'Hrvatskoj smo nudili mnoga rješenja, ali ona nije pristajala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da bi Hrvatska trebala pokazati više interesa za zatvaranje otvorenih pitanja sa Slovenijom prije ulaska u Europsku uniju i NATO, pri čemu je osobito istaknuo neriješeno pitanje granice.

"Otvorena pitanja sa Slovenijom Hrvatska će morati riješiti prije svog ulaska u EU, u suprotnom će slovenskim političarima biti teško izdržati pritisak. Na hrvatske pregovore s Europskom unijom utječe i neriješeno pitanje granica, no Slovenija ih nikad nije blokirala", rekao je Rupel u razgovoru za Slovenski radio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor oko savjetnika Pahor brani imenovanje Rupela Slika nije dostupna Slovenija: Rupel najesen odlazi iz vlade?

On je dodao da je Slovenija do sada prema Hrvatskoj i otvorenim pitanjima bila konstruktivna i samo štitila svoje interese, ali da je sada za napredak većina instrumenata na hrvatskoj strani.

"U Hrvatskoj se nekad čuje da je razlog za sporije napredovanje u pregovorima s EU u politici, ali da se Slovenija postavi na glavu ne bi mogla uzrokovati zastoj u pregovorima oko 29 poglavlja europske pravne stečevine", rekao je Rupel.

Rupel je rekao da želi da se otvorena pitanja s Hrvatskom rješavaju u konstruktivnom i prijateljskom duhu i da Slovenija ne treba iskazivati nervozu u vezi otvorenih pitanja, no da su odnosi u zadnje vrijeme napeti i da za to nije kriva Slovenija.

"Nama se ne žuri, ali bi Hrvatska na primjer trebala biti zainteresirana da slovenski parlament što prije ratificira ugovor o ulasku Hrvatske u NATO, što će u sadašnjem napetom raspoloženju biti teško", pojasnio je svoje razmišljanje slovenski šef diplomacije.

Rupel se vrlo kratko osvrnuo i na pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke koji Ljubljana smatra sukcesijskim problemom bivše Jugoslavije, a ne bilateralnim pitanjem Slovenije i Hrvatske.

"Hrvatskoj smo nudili mnoga rješenja, ali ona nije pristajala. Problem bi bio brzo riješen kad bi Ljubljanska banka mogla poslovati u Hrvatskoj, a ta je banka u vrijeme raspada Jugoslavije imala više potraživanja nego duga", izjavio je Rupel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene