Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je da postoje znakovi da EU izlazi iz dužničke krize, ali da treba održati sadašnji trend produbljivanja integracije, bez međusobnog jamčenja za dugove zemalja u financijskim teškoćama.


'Njemačka podržava politiku solidarnosti, rasta i financijske discipline, ali zajedničko jamčenje duga odbijamo i tu se ništa nije promijenilo', rekao je Westerwelle u razgovoru za vodeći slovenski dnevni list 'Delo'.

Vezani članci Ilustracija Inflacija je u siječnju - usporila! Hrvatska u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena Ilustracija Minimalan pad cijena u EU-u, troškovi života i dalje visoki: Jedna zemlja i dalje ima sumanutu inflaciju

Zajedničko jamstvo za dugove ne postoji niti među njemačkim federalnim pokrajinama niti među saveznim državama SAD-a, a zajednička jamstva za sve europske dugove Europi ne bi pomogla nego bi je ugrozila, smatra njemački ministar vanjskih poslova.

'Preopteretiti jedne znači premalo poticati druge, svatko mora odgovarati za svoje postupke', kazao je Westerwelle.

>> Westerwelle: Hrvatsku dijele 'zadnji metri' od članstva

Fondovi za stabilizaciju eura znak su jačanja europske solidarnosti, a odluka njemačkog ustavnog suda koji omogućava ratifikaciju stalnog fonda za pomoć državama u teškoćama, te rezultat izbora u Nizozemskoj svjedoče o pobjedi proeuropskog ozračja nad populizmom, kazao je šef njemačke diplomacije.

Ako se u EU održi sadašnji smjer, rujan bi mogao biti 'mjesec preokreta' u europskoj dužničkoj krizi, kazao je. 'Uvjeren sam da na horizontu već vidimo svjetlo i da je uz nešto sreće moguć preokret', ocijenio je.

Uz rastuće 'proeuropsko' političko ozračje, Westerwelle znakove izlaska iz krize vidi i u državama s teškoćama koje su prihvatile reforme i pomoć iz europskih fondova. 'Razvoj u Irskoj i Portugalu je pozitivan, u Italiji je vlada odvažno uvela reforme, u Grčkoj se unatoč velikim teškoćama povećava konkurentnost, a Španjolska je nakon dugo vremena opet uspjela prodati državne obveznice po povoljnoj kamatnoj stopi. Sve je to rezultat mješavine solidarnosti, reformi i politike usmjerene prema ekonomskom rastu', rekao je Westerwelle, dodajući da bi posljedica sadašnje krize u EU morala biti još moćnija integracija, uključujući i jačanje europske sigurnosne politike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju