Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruanda prekinula diplomatske odnose s Francuskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruanda je u petak prekinula diplomatske odnose s Francuskom prosvjedujući protiv poziva francuskog suca da se predsjedniku Paulu Kagameu sudi zbog ubojstva bivšeg čelnika Ruande Juvenala Habyarimane, koje je pokrenulo genocid u toj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Charles Murigande rekao je kako je vlada francuskom veleposlaniku dala rok od 24 sata da napusti Ruandu, a ostalom osoblju veleposlanstva 72 sata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utvrđivanje uzroka rata u Gruziji NATO i Rusija obnavljaju diplomatske odnosne Slika nije dostupna Sirija i Libanon odlučili uspostaviti diplomatske odnose

Zasad nema komentara francuskih dužnosnika. Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova ranije je rekao da će veleposlanik ostati u Ruandi kako bi "kanal za komunikaciju ostao otvoren".

U priopćenju vlade Ruande Francuska se optužuje za pokušaj svrgavanja vlasti u toj zemlji.

Tisuće Ruanđana prosvjedovalo je u glavnom gradu Kigaliju nakon što je francuski antiteroristički sudac Jean-Louis Bruguiere izdao naloge za uhićenje devet dužnosnika Ruande osumnjičenih za ubojstvo bivšeg predsjednika te zemlje Juvenala Habyarimane 1994. godine, koji je stradao kad je srušen njegov zrakoplov.

Sadašnji predsjednik Kagame odbacio je sučeve optužbe, rekavši kako su one politički motivirane i da Francuska njima pokušava zataškati svoju ulogu u uvježbavanju vojnika koji su počinili genocid.

Slučaj atentata na predsjednika Habyarimana istražuje Francuska jer je oboreni zrakoplov bio francuski, a tužbu su pokrenule obitelji stradale francuske posade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene