Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rosalio Reta služi doživotnu kaznu u teksaškom zatvoru zbog nekoliko ubojstava. Danas ima 26 godina, a s nepunih 13 postao je ubojica po narudžbi za jedan od najjačih meksičkih narkokartela - Los Zetas.


Priča ovog Amerikanca latinoameričkog porijekla započela je prije 13 godina kad mu je, tada nepoznati, muškarac nedaleko jednog gradića na granici s Meksikom u ruke dao pištolj ukrašen dijamantima i naredio mu da puca u čovjeka koji je ležao vezan na tlu. Da nije pucao na drugom kraju cijevi pištolja našao bi se on sam.

Vezani članci Slika nije dostupna Njemački ubojica možda nije najavio svoj plan na internetu Slika nije dostupna Calderon niječe da Meksiko ne može kontrolirati teritorij

Tako Reta opisuje svoj prvi susret s Miguelom Angelom Trevinom za čiji je kartel, Los Zetas, počeo raditi nakon svog prvog ubojstva. 'Znao sam tada da se moj život u potpunosti promijenio', rekao je Reta u svom intervjuu za CNN.

Njegov prvi susret s kartelskom 'kulturom' bio je taj dan kada je ubio svoju prvu žrtvu. Na mjesto ubojstva stigao je s nekoliko prijatelja koji su se družili sa sumnjivim tipovima. On je bio, kaže, znatiželjan. 'Tamo su mučili ljude kako bi došli do informacija. Nisam mogao vjerovati onome što vidim. Ljude su mučili, ubijali, obezglavljivali. Bilo je teško za povjerovati', kaže Reta.

>> Najjači meksički narkobos El Chapo 'ubijen u Gvatemali'

On i njegovi prijatelji dobivali su po nekoliko tisuća dolara tjedno da uvijek budu na raspolaganju Trevinu. Kad su kao tinejdžeri počeli trošiti po desetak tisuća kuna tjedno i navikli na raskošan život, odustali su od škole. Tako se i Reta prestao školovati u 6. razredu, a njegov prijatelj Gabriel Cardona u devetom.

Njih dvojica tri su godine živjeli kao 'teen ubojice' kada im je policija ušla u trag. Cardona je priznao ubojstvo sedam osoba i sudjelovanje u uroti za počinjenje otmice u inozemstvu. Dobio je više od 80 godina zatvora.

Reta je posumnjao da suparnički kartel sprema njegovo ubojstvo pa je sam nazvao policiju i priznao dva ubojstva. Osuđen je na ukupno 70 godina zatvora.

I dok se Reta kaje za svoje zločine, Cardona nije toliko kritičan prema svom nekadašnjem stilu života. 'Doista sam dobra osoba. Jednostavno se dogodilo. Uvijek sam mislio da ću umrijeti od metka u glavu. Nikada nisam mislio da će to biti u zatvoru', sjeća se Cardona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook