Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice: 'Rusija mora poštovati sporazum CFE'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija mora poštivati Sporazum o konvencionalnim snagama u Europi (CFE), izjavila je u četvrtak u Oslu američka državna tajnica Condoleezza Rice nakon prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina o ruskom zaleđivanju tog sporazuma.

"Radi se o obvezama preuzetim sporazumom i očekujemo da ih svaki potpisnik poštuje", izjavila je Rice novinarima prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uložili 200 milijuna eura Obama: NATO se dogovorio oko proturaketnog štita Slika nije dostupna Iznad južne Europe Uskoro aktivacija proturaketnog štita za 'scenarij noćne more'

"Sigurna sam da će nam Lavrov reći što Putim smjera", dodala je Rice koja je razmijenila stajališta sa kolegama iz NATO-a o planu američkog proturaketnog štita u Europi, kojeg Moskva oštro kritizira i koji je glavna tema Vijeća NATO-Rusija.

U Washingtonu je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Tom Casey rekao novinarima da "svi razumiju da postoje važne obveze preuzete u sklopu sporazuma. 

Sigurno je da se nadamo da će ih svi i dalje poštivati".

U četvrtak je u znak prosvjeda protiv plana američkog proturaketnog štita i smještanja američkih postrojbi u zemljama koje graniče s Rusijom, Putin spomenuo mogućnost ruskog "moratorija" sporazuma o konvencionalnim snagamam u Europi.
Taj sporazum, koji je obilježio završetak hladnog rata i koji je
revidiran 1999., odredio smanjenje oružanih snaga u Europi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene