Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice: Rezolucija o armenskom "genocidu" je vrlo "problematična"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenila je jučer vrlo "problematičnim" dokument o "genocidu" nad Armencima o kojemu će glasovati američki Kongres i spomenula je mogućnost da Turska zauzvrat prestane podupirati misiju u Iraku.

Prihvaćanje te rezolucije o kojoj Kongres istog dana treba provesti raspravu, bilo bi "veoma problematično", rekla je u društvu ministra obrane Roberta Gatesa po završetku susreta s predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Pročitajte i ovo Glasanje u UN-u o Srebrenici - 4 11. srpnja dan sjećanja Pogledajte tko je bio protiv UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici Ujedinjeni narodi Genocid u Srebrenici Danas odluka o jednom od najvećih zločina u Europi: Dodik prijeti odcjepljenjem, Vučić otputovao u New York

Rezolucija bi "jako uzdrmala naše napore na Bliskom istoku, u Iraku i u Afganistanu, budući da Turska, važan strateški saveznik, ima presudnu ulogu u pružanju potpore našim naporima koje činimo u tim važnim područjima", kazala je.

Smjerala je napose na rizik da Turska, uz granicu s Irakom, onemogući pristup jednoj strateškoj bazi kojom se koriste Amerikanci.

Bush bi se o istoj temi trebao očitovati poslije 17.00 sati po
srednjoeuropskome vremenu i "pozvati kongresnike da odbace rezoluciju o armenskom genocidu", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Rice i Perino istaknule su da nije riječ o nijekanju same tragedije.

Armenci optužuju Tursku za genocid, koji podrazumijeva sustavni i organizirani plan istrjebljenja armenskog naroda u kojemu je pobijeno 1,5 milijuna ljudi. Turska pak kaže da su Armenci, kao i mnogi drugi, bili žrtve nereda koji je vladao zadnjih godina Otomanskoga Carstva.

Mnoge vlade, parlamenti, organizacije i mnoge američke države
službeno su priznale da su Armenci bili žrtve turskog genocida.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene