Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezolucija o Kosovu, koju je u srijedu usvojila Skupštine Srbije, neće biti prepreka budućim integracijama Srbije u EU i Srbija će 28. siječnja iduće godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, izjavio je predsjednik G17 Plus i ministar gospodarstva Mlađan Dinkić.


Vlada Srbije, podsjetio je Dinkić, prije tri tjedna je jednoglasno usvojila tekst Sporazuma o pridruživanju EU, za kojega su glas dali i svi ministri iz Demokratske stranke Srbije, na čelu s premijerom Vojislavom Koštunicom, a potpisivanje Sporazuma neće biti spriječeno skupštinskom rezolucijom u kojoj se od EU traži da svi sporazumi sa Srbijom - uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju -
moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog
integriteta zemlje.

Vezani članci Rezolucija Freda Matića - 1 Zašto je Matićeva rezolucija o reproduktivnom zdravlju izazvala toliko reakcija? Provjerili smo što u njoj piše Predrag Fred Matić izvjestitelj Europskog parlamenta (Foto: Dnevnik.hr) Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Srbija se nikad ne smije pomiriti s kršenjem međunarodnog prava, niti će prihvatiti jednostrano proglašenu neovisnost Kosova, ali reakcija Srbije mora biti u funkciji jačanja države i naroda, a ne da ona dovede do "samoubojstva nacije", kazao je Dinkić.

"Svima koji razmišljaju da priznaju eventualno jednostrano proglašenu neovisnost Kosova treba jasno staviti do znanja da bi to bio ogroman presedan u međunarodnom pravu", kazao je Dinkić, dodajući da bi se time otvorilo i pitanje Republike Srpske i mogućnost njezina pripajanja Srbiji.

"Jer, ako se napravi presedan zbog jednog naroda, kosovskih Albanaca, on mora važiti za sve", ocijenio je Dinkić, naglasivši da je europski put Srbije "nezaustavljiv" te da je to u interesu građana, koji s čak 70 posto podržavaju ulazak Srbije u EU, zbog čega treba "potpuno odvojiti pitanje europskih integracija od pitanja konačnog statusa Kosova".

Osim što na osnovu Rezolucije o Kosovu svi sporazumi koje Srbija zaključuje trebaju biti "u funkciji očuvanja suvereniteta i
teritorijalnog integriteta zemlje", u tom dokumentu se odbacuje dolazak misije EU na Kosovo bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti UN-a. 

Parlamentu se nalaže donošenje odluke kojom će svi akti kojim se priznaje neovisnost Kosova biti proglašeni ništavim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije te će se posebno preispitati diplomatski i svi drugi odnosi s državama koje će eventualno priznati neovisnost Kosova.