Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Republikanski senator Lindsey Graham pozvao je u da se Rusiju "udari nogom u stražnjicu" zbog upletanja u prošlogodišnje američke izbore nametanjem novih sankcija, a Donalda Trumpa da bude čvrst i poduzme mjere protiv Moskve.


"2017. je godina u kojoj će Kongres udariti Rusiju nogom u stražnjicu", rekao je zastupnik na Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu na kojoj se okupila svjetska diplomatsko-vojna elita.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) U Hrvatsku vojsku će se ulagati puno više, a raste i godišnja članarina za NATO - plaćat ćemo više od 31 milijun kuna Donald Trump (Foto: AFP) Trump se odmah po dolasku na NATO summit u Londonu "istresao" na Macrona zbog izjave o moždanoj smrti saveza

Podsjetivši da se upravo priprema nacrt zakona za uvođenje sankcija Moskvi koji su predložili republikanci i demokrati, ocijenio je da je Trump bio preslab prema Rusiji.

"Moj je cilj staviti (tekst) na Trumpov radni stol i nadam se da će prihvatiti taj prijedlog. Kao vođa slobodnog svijeta, mora surađivati s nama kako bismo kaznili Rusiju", dodao je.

Graham, žestoki kritičar Vladimira Putina, pozvao je usto američkog predsjednika da otvoreno uputi takvu poruku Rusiji, premda su po informacijama američkih obavještajnih služba na meti ruskih hakerskih napada bili demokrati i njegova suparnica Hillary Clinton.

"U vezi s Trumpom najviše me zabrinjava (...) što nikad nije pogledao ravno u kameru i rekao: Premda je demokratska stranka ta koja je najviše trpjela zbog ruskog upletanja, sada sam ja vođa slobodnog svijeta i platit ćete za to", istaknuo je.

Sankcije bi se uvele krivcima za informatičke napade koji su demokratsku kandidatkinju na američkim predsjedničkim izborima 2016. Hillary Clinton doveli u nezgodan položaj. Washington smatra da je ruska vlast htjela destabilizirati demokratkinju u korist Donalda Trumpa.

Barack Obama je u prosincu bio najavio nove sankcije Moskvi. (Hina)