Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijevremeno glasovanje'

Referendum u Sloveniji: Tuđe nećemo - svoje nedamo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je počelo 'prijevremeno' glasovanje na referendumu o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom na kojemu glasuju birači koji to neće moći učiniti u nedjelju, 6. lipnja.

Istodobno, referendumska kampanja je pri kraju pa su slovenska vlada i oporba svim slovenskim kućanstvima dostavile promidžbeni materijal. U materijalu pod naslovom 'Za arbitražni sporazum - za pravednu granicu i kontakt s otvorenim morem' tri stranke iz vladajuće koalicije pozivaju građane da na referendumu podupru sporazum.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

U materijalu je tiskan i zemljovid s 'očekivanim rješenjem' razgraničenja na moru, pri čemu se ističe da bi to moglo biti rješenje po kojemu bi 80 posto Savudrijske vale pripalo Sloveniji uz teritorijalni pristup otvorenome moru.

Kako se navodi u materijalu, mnogi slovenski stručnjaci ocjenjuju da će arbitraža odrediti kontakt slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem tako što će granica na moru biti određena po međunarodnome pravu, ali s tim da Hrvatska u tom dijelu neće proglasiti punu širinu svojega teritorijalnog mora od 12 nautičkih milja u Tršćanskome zaljevu kako bi Slovenija dobila kontakt s otvorenim morem.

Svoj promidžbeni materijal podijelile su i stranke i udruge koje se protive arbitražnom sporazumu.

U zajedničkoj brošuri desetak stranaka i udruga, među kojima i Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, pozivaju birače da glasuju protiv sporazuma. 'Tuđe nećemo - svoje ne damo - glasujmo protiv', navode u materijalu oporbene stranke i udruge nesklone arbitraži.

>> Delo: 58 posto Slovenaca glasovat će za sporazum

>> Tuerk: Arbitraža bolja od sporazuma Drnovšek-Račan

'Oduzeli su nam Korušku, Trst i Goriziju - more ne damo', ističe se u jednoj promidžbenoj brošuri koja navodi 'povijesne nepravde' s kojima su se Slovenci susretali.

U materijalu je i zemljovid s razgraničenjem na moru kakav će, po ocjenama oporbe, nastati ako se prihvati arbitražni sporazum te drugi zemljovid s razgraničenjem po kojemu Sloveniji pripadaju cijela Savudrijska vala i široki koridor do otvorenog mora. Oporba navodi da će se glasači u nedjelju zapravo očitovati o ta dva rješenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene