Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije pune ogorčenosti

Reakcije na puštanje Šešelja - 'Nitko se ne brine o žrtvama, svi se brinu o zločincima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruženja žrtava rata iz BiH ocijenila su da su žrtve izigrane, a haški optuženici nagrađeni nakon što je u Beograd stigao optuženik Vojislav Šešelj kojega je Haaški tribunal pustio na privremenu slobodu zbog zdravstvenih razloga.

U zajedničkom priopćenju, koje su predstavili na konferenciji za novinare, više udruženja žrtava rata izrazilo je ogorčenje odlukom Haaškog tribunala te su najavili da će prosvjedno pismo uputiti čelnicima Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i Ujedinjenim narodima.

Pročitajte i ovo Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nastavlja se potraga Policija je sinoć razdvojila i nadzirala Dankine roditelje, bageri prekopavaju dvorište, je li malena još živa? "Više sam nego zabrinut..." Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

Predsjednik Udruženja Žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović optužio je predsjednika ICTY-ja Theodora Merona da je svojim dolaskom uništio sve ono dobro što je Tribunal u prethodnom razdoblju napravio.

Pritom je najavio kako će pokušati ukazati na to da je potrebno zaustaviti negativnu praksu Haaškog tribunala posljednjih godina.

"Strašno smo ogorčeni. Nema pravde, nema pravila, zločinci su na slobodi. Nitko se ne brine o žrtvama, svi se brinu o zločincima", izjavila je predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

VIDEO Braćo i sestre, Haag me brutalno izbacio iz tamnice!

Predstavnik Saveza bošnjačkih udruženja zarobljenih i nestalih osoba u BiH Almir Grahić, koji je izgubio 12 članova obitelji u proteklom ratu, rekao je kako žrtve gube povjerenje u ICTY.

"Puštanjem Šešelja na ovakav način nama obiteljima je uzeto to povjerenje. U ovom slučaju, nije me strah samo Šešelja. Mi koji živimo u Republici Srpskoj, živimo u strahu", rekao je Grahić.

Udruženja žrtava rata u BiH zatražila su od UN-a i ICTY -jada preispitaju svoje odluke oko puštanja na slobodu optuženika, te izrazile prosvjed zbog izricanja niskih kazni.

Haaški optuženik Vojislav Šešelj u srijedu je zrakoplovom iz Amsterdama dopremljen u Beograd, gdje ga je dočekalo nekoliko stotina poklonika. Pušten je na privremenu slobodu zbog zdravstvenih razloga.

Lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja optužnica pred Haškim tribunalom tereti za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Šešelj je optužen za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH i Vojvodine.

Šešelj se dragovoljno predao Haaškom sudu u veljači 2003., u pritvoru ICTY-ja boravio je duže od 11 i pol godina, ali mu presuda za zločine nije izrečena.

Nakon suđenja koje je počelo krajem 2007. presuda je trebala biti izrečena 30. listopada 2013., ali je njeno donošenje odgođeno nakon što je Tribunal usvojio Šešeljev zahtjev za izuzeće suca Frederika Harhoffa zbog pristranosti.

Od tada traje upoznavanje novog, senegalskog sudca Mandiaye Nianga s predmetom, a predsjednik suda Theodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine kada bi trebalo početi vijećanje o presudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene