Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Reakcije na Kouchnerovu izjavu o napadu na Iran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je danas izrazila protivljenje "stalnim prijetnjama" vojnom intervencijom u Iranu, reagirajući na izjavu francuskog šefa diplomacije Bernarda Kouchnera.

Agencije prenose nove reakcije na stajalište francuskog ministra vanjskih poslova koji je u nedjelju u televizijskoj emisiji izjavio da se svijet mora pripremiti na najgore, na "rat", kako bi spriječio Iran da razvije atomsku bombu.

Pročitajte i ovo U Iranu traje potraga za predsjednikom Potraga za predsjednikom Rusija i Turska nude pomoć Iranu Ibrahim Raisi u helikopteru Akcija spašavanja Srušio se helikopter s predsjednikom Irana: Ne zna se što je s njim, u tijeku je potraga

"Mi smatramo da su diplomatski pregovori i dalje najbolje sredstvo za rješavanje problema", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Protivimo se stalnim prijetnjama primjene sile u međunarodnim poslovima", rekao je Jiang Yu na redovitoj konferenciji za novinare.

SAD su priopćile istoga dana da je čelnicima draži diplomatski put nego sankcije, ali nisu isključile vojnu opciju, a Rusija se oglasila upozorenjem da bi eventualna američka vojna intervencija u Iranu bila "politička greška" s "katastrofalnim" posljedicama.

Italija je također reagirala na Kouchnerove izjave
izjasnivši se protiv prijetnji ratom.

"Prije govora o novome ratu mora se ostaviti dovoljno vremena za političku i diplomatsku inicijativu", izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema, a prenosi rimski dnevnik La Repubblica.

"Jedino što bi donio novi rat je nova tragedija", istaknuo je D'
Alema.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik u ponedjeljak je na sastanku Opće skupštine međunarodne agencije za atomsku energiju oštro kritizirala Kouchnerovu izjavu.

"Samo kolega Kouchner može objasniti što je želio reći. Neobjašnjivo mi je da je pribjegao ratnoj retorici u ovom trenutku", rekla je Plassnik.

Kouchnerova izjava izazvala je lančanu reakciju uoči očekivanog sastanka pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kine, SAD-a, Rusije, Francuske i Velike Britanije) koje bi u četvrtak u Washingtonu trebale razmatrati treći set sankcija protiv Teherana.

Iako je francuski premijer Francois Fillon u ponedjeljak ublažio izjavu svoga ministra kazavši da se mora učiniti sve kako bi se izbjegao rat, zaredale su kritike na račun Kouchnera.

Tako je u ponedjeljak na Općoj skupštini IAEA-e direktor te agencije Mohamed ElBaradei rekao da je rat zadnja opcija i moguća jedino uz mandat UN-a te pozvao svijet neka se prisjeti invazije na Irak, pokrenute službeno zbog nedopuštenog oružja koje nikada nije pronađeno. 

Kouchnerova izjava šokirala sve zemlje

Danas je tisak zemalja u Perzijskom zaljevu oštro kritizirao
stajalište Bernarda Kouchnera pa katarski dnevnik Al-Watan piše da francuska politika želi popuniti prazninu nastalu odlaskom (bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira) preuzveši ulogu glasnogovornika američke politike, "bez kredibiliteta i jasne vizije".

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Gulf News na engleskom jeziku izjave Kouchnera naziva "iznenađujućima i razočaravajućima".

Njemački tisak u utorak ocjenjuje da su Kouchnerove riječi izgovorene kako bi se ponajprije utjecalo na Njemačku.

Kouchnerove riječi mogu se tumačiti kao poruka Njemačkoj neka zauzme "čvršće stajalište prema Iranu, piše Tagesspiegel, a sličnu ocjenu donosi i Welt, izražavajući nadu da će Kouchnerove izjave i utjecati na njemačke političare.

Sueddeutsche Zeitung ističe da Francuska, "najbliža saveznica" Berlina želi "učiniti pritisak na Njemačku koja oklijeva".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene