Razoran tajfun s naletima vjetra i do 208 kilometara na sat pogodio je središnju zapadnu obalu Japana. Vlasti su izdale upute za evakuaciju više od milijun stanovnika.

Galerija


Središnju obalu Japana zahvatio je snažan tajfun Jebi (korejski za "lasta"), koji je na trenutke osnažio i do razine takozvanog super tajfuna.

Vezani članci Pomorska nesreća u Japanu - 1 Prevrnuo se teretni brod s 43 člana posade, spašen jedan pomorac: "Motor je otkazao nakon udara vala i brod se prevrnuo" Plaža Uživali su na plaži, a onda se vrijeme naglo promijenilo, jedva su uspjeli skupiti stvari

Tajfun Jebi, 21. u sezoni u Aziji, pogodio je prefekturu Tokushima, na jugozapadu zemlje, na otoku Shikoku, objavila je meteorološka agencija. Oluju prati vrlo snažan vjetar koji na mahove mjestimično doseže gotovo 220 kilometara na sat, prenosi AFP.

U naletima vjetra preko 200 kilometara na sat, praćenog obilnom kišom, mjestimice su morski valovi pri udaru u obalu dostizali visinu i desetak metara, noseći sve pred sobom.

Televizijske snimke pokazuju valove koji udaraju obalu, preokrenute automobile, stotine zapaljenih vozila i veliki kotač u zabavnom parku koji se okreće po najsnažnijem vjetru.

Nakon dolaska tajfuna koji je uzrokovao klizišta pod urušenim skladištem je pronađen poginuli 71-godišnjak, a čovjek također u sedamdesetim godinama pao je s krova kuće i poginuo, prenosi državna televizija NHK, navodeći još 90 ozlijeđenih.

Televizija TBS govori o šestero poginulih.

Japanske vlasti izdale su upute za evakuaciju preko milijun stanovnika koji žive na tom području obale, a izvješća zasad navode da je u oluji zabilježeno nekoliko lakše ozlijeđenih osoba.

Plimni valovi su u nekim područjimadosegli rekordne visine, zabilježene još 1961. godine, a među poplavljenim područjima nalazi se i dio aerodroma u Osaki. U tu zračnu luku koja je izgrađena na umjetnom otoku udario je i 2,5 tisuća tona težak tanker. Diljem zemlja je otkazano više od 700 letova.

U snimci koju možete vidjeti priloženu iznad članka, tajfun je doslovce otpuhao dio krova jedne zgrade u Kyotu te pao dvadesetak metara od podnožja iste zgrade na parkirani automobil i ulaz u podzemnu željeznicu. Pritom su lakše ozlijeđene dvije osobe.

Japanski premijer Shinzo Abe otkazao je put na zapad i sazvao krizni sastanak na kojem je zatražio od stanovništva "da poduzme mjere opreza radi zaštite", piše AFP.

Japan su ovo ljeto poharale obilne kiše, odroni tla, poplave te rekordne vrućine, a bilanca svih tih prirodnih nepogoda jest na stotine mrtvih. (B.V./Hina)