Obavijesti Video Pretražite Navigacija
97. dan rata

Ruska državna televizija: "Počeo je Treći svjetski rat. Prisiljeni smo demilitarizirati i cijeli NATO"

U tijeku je 97. dan rata u Ukrajini. Postignut je dogovor o zabrani uvoza ruske nafte, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

 

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao čelnike EU-a da žurno postignu dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koje uključuju zabranu uvoza nafte.
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna omogućiti nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom ako se ukinu sankcije protiv Moskve.
  • Rusija će prekinuti isporuku plina Nizozemskoj u utorak, priopćio je GasTerra, koji podupire Nizozemska nakon što je tvrtka odbila platiti dobavljaču Gazprom u rubljima.
  • Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell rekao je kako je "potpuno uvjeren" da će se postići sporazum o šestom paketu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.
  • Sjedinjene Države neće poslati Ukrajini raketne sustave koji bi mogli doseći Rusiju, rekao je u ponedjeljak predsjednik Joe Biden.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:44 Predsjednik Zoran Milanović rekao je da europske sankcije Rusiji ne funkcioniraju, jer naftu može prodati drugim kupcima, nakon što je EU odlučila uvesti djelomični embargo na uvoz tog energenta iz Rusije.

14:50 Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila da će početi procesuirati 80 osumnjičenih ratnih zločinaca.

Venediktova je također objavila da će se Estonija, Latvija i Slovačka pridružiti Ukrajini, Litvi i Poljskoj u istražnim naporima.

 

 

14:42 Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je nove podatke o ruskim vojnim gubicima od početka invazije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, više od 30 000 ruskih vojnika izgubilo je život tijekom invazije na Ukrajinu.

 

 

14:38 Karlo Masala, njemački politolog i vojni stručnjak, ističe da Ukrajini nedostaje teškog naoružanja i da Rusi sve više fokusiraju trupe na manjim frontovima. "Time ostvaruju brojčanu prednost", smatra Masala.

14:35 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je ažuriranu ratnu kartu s najnovijim podacima o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

 

 

13:12 Odlazeći, slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u utorak da dogovor o postupnoj zabrani uvoza nafte iz Rusije ne rješava u cijelosti problematiku stanja u Ukrajini jer će Rusija zbog rasta cijena energenata na svjetskom tržištu i dalje imati sredstva za financiranje rata.

Nafta je manji dio problema kad je riječ o sankcijama protiv Rusije koji se tiču energetike, a najtvrđi orah će biti embargo na ruski plin, rekao je Janša novinarima koji prate izvanredni samit EU-a u Bruxellesu, dodavši kako želi sreću onima kojima ostaje da riješe tu "kvadraturu kruga".

Još važnija tema od toga koliko će ruske nafte kupiti Europa su narasle cijene energije, kazao je on. Ako Rusija proda i pola količina nafte u odnosu na dosadašnje isporuke po rastućim cijenama energenata na tržištu koje je agresijom na Ukrajinu destabilizirala, i dalje će moći financirati svoj rat, ustvrdio je Janša, a prenose slovenski mediji.

"Sada treba uskladiti prioritete i ako EU nađe pravi pristup, onda će se cijene energenata stabilizirati", kazao je.

Što se tiče trenutnog stanja u Ukrajini, naveo je da je to ključno pitanje jer u Donbasu ruska vojska napreduje. "Ako EU i Zapad ne žele kroz mjesec dana razgovarati o novim milijunima izbjeglica iz Ukrajine, sada se treba koncentrirati na vojnu pomoć Ukrajini", kazao je Janša.

Osuda za ratne zločine

12:50 Ukrajinski sud osudio je u utorak dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na 11 i pol godina zatvora zbog granatiranja grada na istoku Ukrajine, što je druga presuda za ratne zločine od početka ruske invazije u veljači.

Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov, koji su slušali presudu iza kaljenog stakla u okružnom sudu Kotelevska u središnjoj Ukrajini, izjasnili su se krivima prošlog tjedna. "Krivnja Bobikina i Ivanova je u potpunosti dokazana", rekao je sudac Evgen Bolibok.

Obojica su prošlog tjedna priznali da su bili dio topničke postrojbe koja je gađala mete u pokrajini Harkiv iz ruske pokrajine Belgorod. Granatiranje je uništilo obrazovnu ustanovu u gradu Dergači, no nije dovelo do ljudskih žrtava, rekli su tužitelji. Bobikin i Ivanov, opisani kao vozač i topnik, zarobljeni su nakon što su prešli granicu i nastavili s granatiranjem.

Tužitelji su od suda za njih tražili zatvorsku kaznu od 12 godina, dok je obrana tražila blagost, navodeći da su dvojica vojnika izvršavali zapovijedi i da su se pokajali.

Tijela ukrajinskih boraca u Azovstalu

12:35 Ruska vojska objavila je da je pronašla tijela 152 ukrajinska borca u podzemnim bunkerima u čeličani Azovstal u Mariupolju, koju je zauzela ranije ovaj mjesec nakon duge opsade.

"Tijela 152 pala borca i vojnika ukrajinskih oružanih snaga bila su pohranjena u kontejner s hlađenjem koji više nije funkcionirao", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov u Moskvi u utorak.

Dodao je da ruske vlasti još nisu dobile zahtjev od ukrajinskih čelnika da im vrate mrtve. Konašenkov je rekao da su pod tijelima bile mine i dodao da su Ukrajinci vjerojatno namjeravali raznijeti kontejner kako bi okrivili Rusiju za poginule borce.

11:45 Bivši časnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Igor Girkin (poznat i kao Strelkov) osudio je izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je prioritet "specijalne operacije" u Ukrajini oslobađanje Donbasa. Girkin je tvrdio da se Kremlj odrekao ideološke podloge sukoba fokusirajući sukob na Donbas, a ne na cijelu Ukrajinu. Girkin se požalio da dužnosnici Kremlja više ne dovode u pitanje legitimnost postojanja Ukrajine i da su koncepti "denacifikacije" i "demilitarizacije" zaboravljeni. Girkin je optužio Kremlj za politiku smirivanja i izjavio da prijetnja poraza i dalje raste, piše ISW.

Girkinovo neslaganje simbolično je za kontinuirane promjene unutar krugova ruskih vojnih entuzijasta i bivših vojnih vojnika. Kremlj je više puta revidirao svoje ciljeve za rat u Ukrajini naniže zbog neuspjeha na bojištu. Kremlj se sve više suočava s nezadovoljstvom ne samo Rusa koji se protive ratu u cjelini već vojnih i nacionalističkih figura ljutih na ruske gubitke i frustriranih promjenom Kremljova okvira rata. Ruski dužnosnici sve više ne mogu koristiti ista ideološka opravdanja za invaziju suočeni s jasnim neuspjesima, a nedostatak konkretnih vojnih dobitaka unutar Ukrajine i dalje će poticati domaće nezadovoljstvo ratom.

"Treći svjetski rat"

11:10 "Specijalna operacija" Kremlja u Ukrajini je došla do kraja i počeo je "Treći svjetski rat", tvrdi voditeljica ruske državne televizije.

Olga Skabejeva je sugerirala da se Rusija sada suočava sa situacijom u kojoj će morati "demilitarizirati" NATO, izvještava ukrajinska novinska internetska stranica Ukraine World.

"Možda je došlo vrijeme da se prizna da je ruska specijalna operacija u Ukrajini završena", rekla je.

"U smislu da je počeo pravi rat. Štoviše, to je Treći svjetski rat. Prisiljeni smo demilitarizirati ne samo Ukrajinu već i cijeli NATO", dodala je.

Prošlog tjedna ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da zemlji sada treba teško oružje za učinkovitu borbu protiv ruskih osvajača u istočnoj Ukrajini.

9:55 Europska unija bi trebala ići još dalje i raspravljati o sedmom paketu sankcija Rusiji, koji bi uključivao korake protiv uvoza plina, izjavila je u utorak estonska premijerka Kaja Kallas, dodajući da ne polaže velike nade da bi se to dogodilo, prenosi Reuters.

"Mislim da plin mora biti u sedmom paketu, ali i ja sam realna", rekla je.

Komentirala je i posljednje sankcije koje zabranjuju izvoz ruske nafte u zemlje EU-a. "To je pošten kompromis... ovo je bilo najbolje što smo mogli dobiti. Jučer sam bila vrlo skeptična da ćemo postići sporazum, tako da je to pozitivna stvar koju smo napravili."

Isplovio prvi teretni brod iz Mariupolja

9:22 Isplovio je prvi teretni brod iz ukrajinske luke Mariupolj otkako je Rusija zauzela grad i krenuo je na istok prema Rusiji, rekao je u utorak proruski separatistički čelnik ukrajinske odcijepljene regije Doneck.

Ukrajina je priopćila da isporuka metala Rusiji iz Mariupolja, čije je zauzimanje Moskvi dalo kopneni most koji povezuje Rusiju i proruski separatistički teritorij s anektiranim Krimom, predstavlja pljačkanje.

"Danas je 2500 tona toplo valjanih limova napustilo luku Mariupolj", napisao je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Doneck u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Brod je krenuo prema Rostovu."

Rusija je preuzela potpunu kontrolu nad Mariupoljem ranije ovog mjeseca nakon što se predalo više od 2400 ukrajinskih boraca iz opkoljene čeličane Azovstal.

Rusija je prošli tjedan priopćila da je luka razminirana i da je ponovno otvorena za trgovačka plovila.

9:12 Ruske snage polako napreduju prema središtu Sjeverodonecka u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk, rekao je regionalni guverner Serhij Gaidai.

Dodao je i da ukrajinske trupe koje brane grad nisu bile u opasnosti od opkoljavanja jer bi se mogle povući u Lisičansk, koji se također nalazi u regiji Luhansk, piše Sky News.

Jučer su se ukrajinske snage borile da zadrže razrušeni grad, koji je postao žarište ofenzive Moskve, usred žestokih borbi u regiji.

9:10 Ukrajinci su objavili najnovije podatke o, kako navode, počinjenim ratnim zločina.

Registrirana su 14.842 slučaja počinjenja zločina - ratnih zločina i zločina agresije. Ubijeno je 243 djece, a 446 je ranjeno od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Novo britansko izvješće

9:07 Britanci su objavili najnovije ažuriranje obrambenih obavještajnih službi o situaciji u Ukrajini.

  • Rusko zauzimanje Limana podupire njezine glavne operativne napore, koji vjerojatno ostaju opkoljavanje Sjeverodonecka i Luhanske oblasti.
  • Jaka granatiranja se nastavljaju, dok se ulične borbe vjerojatno vode na periferiji Sjeverodonecka.
  • Elementi ruske južne skupine snaga vjerojatno vode najuspješniju osovinu u sektoru, uz podršku Centralne skupine snaga, koja napada sa sjevera. Napredak je bio spor, ali dobici se zadržavaju.
  • Rusija je postigla veće lokalne uspjehe nego ranije u kampanji gomilanjem snaga i požarima na relativno malom području. To prisiljava Rusiju da prihvati rizik negdje drugdje na okupiranom teritoriju.
  • Politički cilj Rusije vjerojatno je zauzimanje cijelog teritorija Donecke i Luhanske oblasti.
  • Kako bi to postigla, Rusija će morati osigurati daljnje izazovne operativne ciljeve izvan Sjeverodonecka, uključujući ključni grad Kramatorsk i magistralnu cestu M04 Dnjipro - Doneck.

Pročitajte i ovo Protubrodski projektili ISPORUKA OD SAVEZNIKA VIDEO Pohvalili se moćnim oružjem: "I ostali brodovi agresora pridružit će se krstarici Moskva na dnu Crnog mora"

8:59 Regije Herson i Zaporižja prešle su na ruske mobilne komunikacije i internet, rekao je za RIA Novosti Oleg Kriučkov, savjetnik čelnika Krima za informacijsku politiku.

8:55 Gazprom je potpuno zaustavio isporuku plina nizozemskoj GasTerri zbog odbijanja plaćanja u rubljima prema novom programu, navodi ruska tvrtka u Telegramu.

Posluju kao i obično

8:30 Najveća ruska banka Sberbank priopćila je u utorak da posluje normalno unatoč isključenju iz međunarodnog međubankovnog sustava SWIFT, koje je dio novog paketa sankcija EU-a prema Rusiji zbog njezina napada na Ukrajinu.

"Sberbank posluje kao i obično, a isključenje iz međunarodnog međubankovnog sustava za prijenos informacija i plaćanja SWIFT ne mijenja trenutačnu situaciju s međunarodnim transakcijama", priopćila je press-služba Sberbanka, a prenose RIA Novosti.

"Sberbank radi normalno. Glavna ograničenja su već na snazi. Prekidanje veze sa SWIFT-om ne mijenja trenutačnu situaciju u međunarodnim plaćanjima. Domaće transakcije ne ovise o SWIFT-u i banka će ih obavljati standardno", kaže se u priopćenju.

Isključivanje Sberbanka iz SWIFT-a dogovoreno je u sklopu šestog paketa sankcija EU-a.

Taj paket uključuje i zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima te zabranu emitiranja trima ruskim televizijama.

Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

Početkom ožujka Europska unija također je odlučila iz SWIFT-a isključiti banke VTB, Rossia, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovcombank i državnu korporaciju VEB.

Na SWIFT je povezano više od 11 tisuća banaka u gotovo svim zemljama svijeta. Rusija ima vlastiti sustav za prijenos financijskih poruka, koji je kreirala njezina središnja banka kao odgovor na rizike mogućeg isključenja ruskih banaka iz SWIFT-a.

7:25 Rusija je uzvratila posljednjoj rundi sankcija EU-a na uvoz nafte, rekavši da će Moskva pronaći druge uvoznike svoje nafte.

Ruski stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov oglasio se na Twitteru.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov vojna situacija zamršena Lavrov ponovio da je oslobođenje Donbasa "bezuvjetni prioritet" Rusije, ali i uputio poruku za stanovnike ostalih teritorija u Ukrajini

Kako je jučer ispravno rekla Ursula von der Leyen, Rusija će naći druge uvoznike. Važno je napomenuti da ona sada proturječi svojoj jučerašnjoj izjavi. Vrlo brza promjena načina razmišljanja ukazuje da EU nije u dobrom stanju", naveo je.

7:03 Ruske snage tvrde da su preuzele kontrolu nad oko trećinom ključnog istočnog ukrajinskog grada Sjeverodonecka, ali njihov napad navodno traje dulje nego što su se nadali.

Konkretne mjere

6:33 Glavni savjetnik turskog predsjednika rekao je američkom kolegi da Turska želi "konkretne mjere" u pogledu postojanja, kako ih naziva, "terorističkih organizacija" u Finskoj i Švedskoj prije nego što razmotri njihove kandidature za NATO, priopćilo je tursko predsjedništvo.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i Ibrahim Kalin, glavni savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Tayyipa Erdogana, razgovarali su u ponedjeljak o kandidaturi za NATO i ratu u Ukrajini, navodi se u priopćenju.

Turska se usprotivila pridruživanju dviju zemalja zapadnom obrambenom savezu s obrazloženjem da skrivaju ljude povezane s militantnom skupinom Kurdistanske radničke stranke (PKK) i drugima koje smatra teroristima, te zato što su Finska i Švedska zaustavile izvoz oružja u Tursku 2019.

U priopćenju tursko predsjedništvo navodi da je Kalin rekao Sullivanu u telefonskom pozivu da nacije koje se žele pridružiti NATO-u moraju "uskladiti vrijednosti i načela saveza o sigurnosti i borbi protiv terorizma".

Pročitajte i ovo George Soros treba što prije pobijediti putina Zastrašujuća izjava poznatog milijardera i filantropa: "Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi biti početak Trećeg svjetskog rata"

"Naglašeno je da je imperativ da Švedska i Finska poduzmu konkretne mjere u vezi s terorističkim organizacijama koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost Turske", dodaje se.

Bijela kuća je rekla da je Sullivan u pozivu "izrazio potporu nastavku izravnih razgovora Turske sa Švedskom i Finskom kako bi se riješila zabrinutost oko njihovih zahtjeva za članstvo u NATO-u, što SAD snažno podržava".

Švedska i Finska rekle su da osuđuju terorizam i da su otvorene za dijalog. Svih 30 članica NATO-a mora odobriti planove za proširenje saveza.

Sullivan je također "ponovio važnost suzdržavanja od eskalacije u Siriji kako bi se očuvale postojeće linije prekida vatre i izbjegla daljnja destabilizacija", priopćila je Bijela kuća.

Zabrana uvoza ruske nafte

6:20 Čelnici država članica postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u EU. To pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, čime se reže golemi izvor financiranja njezina ratnog stroja", poručio je preko Twittera nešto prije ponoći u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Sankcije također uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Swifta, međunarodnog sustava za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, zabranu emitiranja trima ruskim televizijama. Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine, dodao je Michel.

Pročitajte i ovo Kremlj IZ KREMLJA ŠUTE Problemi u srcu moći? Putinov savjetnik iznenada podnio ostavku: "Bila je to njegova inicijativa..."

Dogovor o sankcijama pozdravila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte, dok Michel govori o smanjenju od više od dvije trećine.

Što se događalo u Ukrajini tijekom jučerašnjeg dana pogledajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene