Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanci na vrhu

Predsjednik Europskog vijeća u Sarajevu: "Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina visoki su prioritet za EU i čvrsto vjerujem da će vaša budućnost biti u EU-u"

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je u petak stigao u Sarajevo, a njegov posjet prati reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Predsjednik Europskog vijeća boravi u posjetu BiH. U Sarajevu se sastao s lokalnim dužnosnicima.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari" Goran Grlić Radman - 2 EU samit u prosincu Traži se otvaranje pregovora s BiH: "Svaka druga odluka bila bi loša za stabilnost i sigurnost"

"Charles Michel stigao je u BiH u jeku najveće političke krize od rata. Nakon podužeg sastanka s dvojicom članova Predsjedništva održana je konferencija za novinare. Tu su bili i Šefor Džaferović, ali i Milorad Dodik", izvjestio je Jurič.

"Džaferović je kazao da se sastanak odvio u duhu dobre suradnje i činjenice da EU želi BiH na svojem putu. Džaferović je kazao kako je zamolio Michela da BiH što prije dobije status kandidata, ali i da uđe u EU", dodao je.

"Charles Michel nije puno otkrivao. Na konferenciji nisu bila dozvoljena novinarska pitanja pa se nije moglo čuti njegovo mišljenje o Milanovićevom uvjetovanju provedbe izborne reforme, a potom ulaska Švedske i Finske u NATO". rekao je Jurič.

"Michel je poručio da BiH treba provesti određene reforme, kako političke, tako i ekonomske, pa razgovarati o svojem europskom putu", dodao je.

Charles Michel Mario Jurič (Foto: DNEVNIK.hr)  

"Milorad Dodik je istaknuo da je BiH u jednoj velikoj krizi, ali također i poručio da je Charles Michel dobar sugovornik. Istaknuo je da Republika Srpska želi sudjelovati u rješavanju krize vezane za održavanje izbora te poručio da je Republika Srpska spremna dati 12,5 milijuna konvertabilnih maraka za provedbu izbora", rekao je Jurič.

Izjave nakon sastanka

"Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina visoki su prioritet za Europsku uniju i čvrsto vjerujem da će vaša budućnost biti u Europskoj uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje", kazao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

"Sve što imamo unutar Bosne i Hercegovine to nigdje nitko nema i ne bi trebalo da bude ni za koga. Institucije moraju biti deblokirane, nasrtaji na reforme unutar Bosne i Hercegovine moraju prestati jer to je u interesu svih nas", naveo je Šefik Džaferović, predsjednik Predsjedništva BiH.

"Nama je problem bilo kakvo uvođenje sankcija i pridruživanje sankcijama na nivou Europe ili globalnom nivou. Ja smatram da je najvažnija stvar da BiH ostane neutralna", kazao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik i Michel na odvojenom sastanku

Charles Michel i Milorad Dodik na odvojenom su sastanku, nakon toga trebalo bi biti poznato o čemu su razgovarali, navodi Jurič.

"Sam Milorad Dodik, kad je pitanje održavanja izbora u BiH, kazao je da je on protiv toga. Ranije danas Dragan Čović je pozdravio dolazak Charlesa Michela u BiH. Kazao je kako je to plod diplomatske akcije koju je proveo sam Andrej Plenković", kazao je.

"Michel i u subotu ostaje u BiH. Ujutro su planirani sastanci i s Draganom Čovićem, ali i s Bakirom Izetbegovićem", dodao je Jurič. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene