Obavijesti Video Pretražite Navigacija
58. DAN INVAZIJE

Putinovi ciljevi širi nego što se ranije mislilo? "Moglo bi doći do Trećeg svjetskog rata"

U tijeku je 58. dan ruske invazije nad Ukrajinom. Iako su u četvrtak s ruske strane dolazile informacije da je Mariupolj pao, Zapad kaže da za to nema potvrde. U gradu se i dalje nalaze borci Azova. Oni se kriju u čeličani Azovstal, u kojoj je situacija sve lošija, ostali su bez hrane i osnovnih potrepština.

 

  • Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet potvrdila je kako su istražitelji dokumentirali ubojstvo 50 civila u Buči.
  • Ukrajinski dužnosnici kažu kako su pronašli nove masovne grobnice blizu Mariupolja.
  • Čečeni su jučer objavili video ispred zapaljene zgrade, tvrdeći da je Mariupolj pao.
  • Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je kako "NATO mora izbjeći izravni sukob s Rusijom" koji bi "mogao dovesti do Trećeg svjetskog rata".
  • Ukrajinska potpredsjednica Vlade Irina Vereščuk objavila je kako "zbog opasnosti na trasama" danas neće biti humanitarnih koridora.
Pročitajte i ovo Jake Sullivan Jasan stav Bidenov savjetnik odgovorio Putinu: "To prkosi zdravom razumu" Vladimir Putin Doznaje Reuters Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini, a ovo su uvjeti

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:50 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel obavio je telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. 

"Snažan poziv na hitan humanitarni pristup i siguran prolazak iz Mariupolja i drugih opkoljenih gradova, posebice povodom pravoslavnog Uskrsa", istaknuo je Michel na Twitteru.

 

 

14:48 Britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je kako Ujedinjeno Kraljevstvo šalje borbene tenkove Challenger 2 u Poljsku za punjenje tenkova T-72 koje će Poljska poslati Ukrajini.

Očekuje se da će ministar obrane Ben Wallace dati izjavu tijekom dana.

14:44 Veleposlanica Velike Britanije u Ukrajini Melinda Simmons potvrdila je da se vraća u Kijev nakon što je Boris Johnson ranije najavio ponovno otvaranje britanskog veleposlanstva u glavnom gradu.

 

 

14:32 Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je kako je njihova vojska "u svakom trenutku" spremna poštivati primirje "u čitavom ili u dijelu" industrijskog kompleksa u Azovstalu kako bi omogućila evakuaciju civila i predaju vojnika.

"Humanitarno primirje će početi kada ukrajinske Oružane snage istaknu bijele zastave na čitavom ili na dijelu Azovstala", navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva obrane.

Ono tvrdi da će evakuirani civili moći izabrati hoće li otići na područje pod ukrajinskom ili pod ruskom kontrolom te da će se s ukrajinskim vojnicima dobro postupati i da će ranjenici biti zbrinuti.

"Ova humanitarna inicijativa Ruske Federacije vrijedit će 24 sata", istaknulo je Ministarstvo.

14:19 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je kako je potreban "jedan dan prekida vatre" za evakuaciju civila koji se nalaze u željezari i čeličani Azovstal.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojim snagama da ne jurišaju na čeličanu te je umjesto toga pozvao ruske trupe da blokiraju to područje "kako muha ne bi mogla proći".

14:11 Ministarstvo obrane Ukrajine reagiralo je na navode ruskog dužnosnika o tome da Moskva planira kontrolirati cijelu južnu Ukrajinu.

"Više to i ne skrivaju. Zapovjedništvo ruskih pljačkaša, silovatelja i ubojica priznalo je da cilj "druge faze" rata nije pobjeda nad mitskim nacistima, već jednostavno okupacija istočne i južne Ukrajine. Čisti imperijalizam", stoji u objavi na Twitter profilu ukrajinskog Ministarstva obrane.

 

 

14:04 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da planira obaviti telefonske razgovore s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i ruskim predsjednikom Putinom u narednim danima.

Na pitanje o mirovnim pregovorima između Kijeva i Moskve, Erdoğan je novinarima rekao da "nije bez nade".

13:58 Forenzičari istražuju tijela 1084 civila koja su pronađena u kijevskoj regiji nakon povlačenja ruskih snaga iz tog dijela Ukrajine, potvrdio je Andrij Nebitov, načelnik policije kijevske regije.

"Trenutno je broj tijela 1084. Istražujemo ih i prenosimo u forenzičke institucije", rekao je Nebitov. "To su civili koji nisu imali nikakve veze s teritorijalnom obranom ili bilo kojom vojnom postrojbom", dodao je.

13:50 Moldavija je predala prvi upitnik o članstvu u Europskoj uniji, rekla je predsjednica zemlje Maia Sandu.

 

 

 

13:34 Jedna osoba je poginula a dvije su ozlijeđene kada se srušio ukrajinski transportni zrakoplov AN-26 tijekom "tehničog leta" u regiji Zaporižije na jugu Ukrajine, priopćile su lokalne vlasti.

Lokalne vlasti navode da je prema preliminarnim i nepotvrđenim informacijama, zrakoplov udario u dalekovod i motor se zapalio. Utvrđuju se okolnosti nesreće.

 

13:30 Britanski premijer Boris Johnson održao je press konferenciju u New Delhiju. "Postoji realna mogućnost da će Rusija pobjediti u Ukrajini. Putin ima ogromnu vojsku, ali ima vrlo tešku političku poziciju jer je napravio katastrofalnu grešku", istaknuo je Johnson.

Dodao je kako je situacija u ovoj fazi nepredvidljiva. "Vidjeli smi nevjerojatno herojstvo Ukrajinaca i njihovu spremnost na borbu. Bez obzira na vojnu moć, Putin neće moći osvojiti duh ukrajinskog naroda", zaključio je Johnson.

13:01 Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno će otvoriti veleposlanstvo u glavnom gradu Ukrajine, najavio je britanski premijer Boris Johnson. Očekuje se da će se veleposlanstvo ponovno otvoriti početkom sljedećeg mjeseca nakon što su ruske snage potisnute ili povučene iz regije oko Kijeva, piše The Guardian.

12:35 Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet potvrdila je kako su istražitelji dokumentirali ubojstvo 50 civila u Buči u sklopu dosadašnjih istraga o ratnim zločinima u Ukrajini.

"Optužbe o seksualnom nasilju nad ženama, muškarcima, djevojčicama i dječacima od strane pripadnika ruskih oružanih snaga u Ukrajini često su se pojavljivale. Ovaj besmisleni rat mora prestati", istaknula je.

12:27 Dopisnik za odnose s Rusijom Pjotr ​​Sauer osvrnuo se na ranije navode ruskog vojnog dužnosnika da Moskva planira kontrolirati cijelu južnu Ukrajinu. "Takve tvrdnje predstavljaju najkonkretniju rusku prijetnju Moldaviji od početka sukoba", napisao je na svojem profilu na Twitteru.

 

 

12:00 Planovi za sastanak pape Franje s ruskim patrijarhom Kirilom u Jeruzalemu u lipnju otkazani su, rekao je Papa za argentinski list Le Nacion.

Papa je istaknuo kako mu je žao što je plan morao biti otkazan jer su mu vatikanski diplomati savjetovali da bi "takav susret u ovome trenutku mogao izazvati puno nejasnoća".

11:40 Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u intervjuu za Der Spiegel kako "NATO mora izbjeći izravni sukob s Rusijom", koji bi "mogao dovesti do Trećeg svjetskog rata".

"Zbog toga je još važnije da svaki korak pažljivo razmotrimo i usko koordiniramo jedni s drugima", rekao je on.

Rusi planiraju zauzeti cijelu južnu Ukrajinu?

11:30 Ruski vojni dužnosnik iznio je plan prema kojem Rusija planira preuzeti potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, prenosi The Guardian citirajući novinsku agenciju Interfax.

U sklopu druge faze "vojne operacije" ističe se kako bi kontrola juga Ukrajine dala Rusiji još jedan ulaz u ranije odcijepljenu Moldavsku regiju Pridnjestrovlje.

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije priopćilo je kako "nema informacija koje bi potvrdile" mobilizaciju vojnika, ali "pozorno prati" situaciju, piše Sky News.

10:50 Ukrajinski zrakoplov srušio se tijekom "tehničkog leta" na jugu Ukrajine, priopćile su lokalne vlasti. Ima i žrtava.

Zrakoplov AN-26, vojno-transportni zrakoplov ukrajinskih oružanih snaga, srušio se u petak ujutro u okrugu Vilnia u regiji Zaporižja, prenosi BBC.

10:38 Proruski oporbeni političar u Ukrajini Viktor Medvedčuk trenutno se nalazi na ispitivanju, rekao je tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Aleksej Danilov, prenosi TASS.

"On sada daje izjave, govori o svemu što se događalo, s kim je radio, kako je zarađivao i slično", rekao je Danilov.

10:30 Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o teškim borbama u regijama Luhansk i Donjeck. Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je da su ruske snage napredovale u tri smjera prema gradovima Rubižnje, Popasna i Novotoškivske, piše CNN.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su tijekom noći pogodili 58 vojnih meta u Ukrajini. Ciljevi su uključivali mjesta na kojima su bile koncentrirane postrojbe, skladišta goriva i vojna oprema, dodalo je ministarstvo.

10:04 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba boravio je jutros u Bukureštu, u kojem se sastao s rumunjskim premijerom Nicolaeom Ciucăom. 

"Razgovarali smo o razvoju trgovinske, energetske i infrastrukturne suradnje te smo se usredotočili na načine proširivanja ruta za ukrajinski izvor. Zahvalni smo Rumunjskoj na podršci Ukrajini i na dobrodošlici ukrajinskim izbjeglicama", napisao je Kuleba na svojem profilu na Twitteru.

 

 

09:40 U Harkivu su se oglasile sirene za zračnu uzbunu koje upozoravaju građane na moguće zračne napade.

 

 

 

09:35 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima od početka invazije 24. veljače.

Ukrajina, među ostalim, navodi da je u proteklih 58 dana invazije ubijeno oko 21.200 ruskih vojnika.

09:32 Ukrajinski dužnosnici tvrde kako su otkrili lokaciju masovnih grobnica u blizini opkoljenog grada Mariupolja. Tvrdnju žele potkrijepiti objavljenim satelitskim snimkama koje je prikupio Maxar Technologies.

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petr Andrjuščenko rekao je da su ruske snage iskopale nekoliko masovnih grobnica, od kojih svaka ima oko 30 metara u Manhušu, gradu udaljenom oko 19 kilometara od Mariupolja. "Ovo je izravan dokaz ratnih zločina i pokušaja njihovog prikrivanja", rekao je Andrjuščenko.

"U grobovima bi moglo biti do 9000 mrtvih", objavilo je gradsko vijeće Mariupolja u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

 

09:25 Ukrajinski grad Harkiv bio je pod intenzivnim bombardiranjem. Tamošnji gradonačelnik Ihor Terehov rekao je za BBC kako je oko 30 posto stanovništva napustilo taj grad, ali i da je ondje ostalo milijun ljudi jer neki nisu htjeli napustiti svoje domove. "Ovo nije rat vojnika protiv vojnika, ovo je ubijanje nacije", rekao je.  

9:17 Ruska prorežimska agencija RIA objavila je snimku na kojoj se prikazuje tenk kako drifta po razorenom centru Mariupolja

"Ruski državni mediji ponosno su objavili snimku tenka kako drifta po uništenim ulicama Mariupolja. Tenk tipa T-80BV pokazuje tko je gazda, a RIA Novosti to su nazvale 'Mariupolj driftom'", objavio je novinar Kevin Rothtock.

 

 

8:43 Ukrajinske Oružane snage objavile su novo operativno izvješće o ratu. Osim što sugeriraju da je bilo ruskih aktivnosti na istočnom dijelu zemlje, oni tvrde da su nanijeli više gubitaka ruskim snagama.

Oružane snage Ukrajine također navode kako je ruska vojska u više navrata maltretirala civile. "Na privremeno okupiranim područjima ruske neprijateljske jedinice nastavljaju blokirati kretanje lokalnog stanovništva, pljačkajući narod i dovodeći ga u humanitarnu krizu – uništavajući kritičnu infrastrukturu i blokirajući isporuku humanitarne robe iz Ukrajine. Bilo je slučajeva pogubljenja civila i dobrovoljaca", stoji u objavi Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku.

 

8:35 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da su ruski vojnici oteli lokalnog dužnosnika u Hersonu. Ističe da su Rusi ponudili oslobađanje dužnosnika u zamjenu za ruske ratne zarobljenike, ali je rekla da je to neprihvatljivo, piše Sky News.

8:30 Ukrajinski parlament objavio je ažurirane podatke o djeci žrtvama u ratu. Kažu da je ukupan broj djece pogođene ruskom invazijom 594. "Bilo je 208 smrtnih slučajeva i 386 ozlijeđenih među djecom", stoji u objavi.

 

8:25 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove obavještajne informacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja je ušla u 58. dan.

"Putinova odluka da se blokira čeličana Azovstal vjerojatno ukazuje na želju da se obuzda ukrajinski otpor u Mariupolju i oslobodi ruske snage za raspoređivanje negdje drugdje u istočnoj Ukrajini", navode britanski obavještajci.

 

 

8:15 Ukrajinska potpredsjednica Vlade Irina Vereščuk objavila je kako "zbog opasnosti na trasama" danas neće biti humanitarnih koridora. "Svi koji čekate na evakuaciju: budite strpljivi, molim vas držite se", objavila je na svojem profilu na Facebooku.

8:00 Volodimir Zelenski upozorio je Rusiju kako će svaka aneksija ukrajinskog teritorija dovesti do novih sankcija koje će Rusiju osiromašiti do razine 1917. godine. 

"Ako netko želi novu aneksiju, to će dovesti do novih sankcija Rusiji. Učinit ćete svoju zemlju siromašnom kako nije bila od 1917. Bolje je da počnete tražiti mir", kazao je Zelenski.

U noćnom obraćanju naciji izjavio je kako je Rusija odbila prijedlog za uspostavljanje uskrsnog primirja.

"Nažalost, Rusija je odbila prijedlog za uspostavljanje uskrsnog primirja. To vrlo dobro pokazuje kako se čelnici ove države zapravo odnose prema kršćanskoj vjeri, jednom od najradosnijih i najvažnijih blagdana. Ali, i dalje se nadamo. Nadamo se miru, nadamo se da će život pobijediti smrt", poručio je Zelenski.

7:11 Ukrajinski dužnosnici kažu kako su pronašli nove masovne grobnice blizu Mariupolja. Tvrde kako one dokazuju ruske zločine protiv ukrajinskih civila, prenosi CNN.

7:02 U paketu vojne pomoći koje SAD šalju Ukrajini bit će i "dronovi duhovi", javlja Sky News.

Dronove je razvilo američko ratno zrakoplovstvo. Tako se zovu jer se uništavaju nakon jedne uporabe.

Pentagon je potvrdio da će Ukrajini isporučiti oko 120 taktičkih bespilotnih zračnih sustava Phoenix Ghost. Više informacija o dronovima, njihovu dometu i tehničkim karakteristikama se ne zna, a John Kirby odbio ih je dati.

SAD i saveznici pojačavaju isporuku oružja uoči velike ruske ofenzive na istoku zemlje. 

6:10 Čečeni likuju. Oni i Rusi tvrde da je Mariupolj pao, a Ukrajinci da ga još drže. Gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je kako su životi ljudi u Mariupolju sada u rukama Vladimira Putina.

"Morate shvatiti da su ljudi i dalje ovdje, njihovi životi sad su u rukama samo jednog čovjeka, Vladimira Putina", rekao je i dodao da Rusi uništavaju pokušaje evakuacije. 

Kaže kako je 100.000 ljudi u gradu i da se vojnici u čeličani neće predati.

6:00 Na put u Ukrajinu Hrvatski Caritas poslao je svoj 10. i 11. tegljač humanitarne pomoći namijenjene ljudima koji u Ukrajini trpe posljedice okrutnog i razornog rata, a vrijednost tih dviju pošiljaka od šezdesetak paleta robe je više od 370.000 kuna.

5:30 Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 800 milijuna dolara i 500 milijuna dolara za rad vlade u Kijevu te pojedostavljenje viznog režima za prihvat ukrajinskih izbjeglica. Novim američkim sankcijama zabranit će se ruskim brodovima uplovljavanje u američke luke. Paket vojne pomoći obuhvaća teško topničko oružje, desetke (topova) Howitzer, 144.000 komada streljiva i bespilotne letjelice.

Velika Britanija uvela je 26 novih sankcija protiv ruskih generala, za koje tvrdi da su odgovorni za zločine u Ukrajini, te protiv pojedinaca i poduzeća koja podržavaju ruske oružane snage. Sankcije su uvedene Azatbeku Omurbekovu, zapovjedniku ruske vojske, koncernu Kalašnjikov, čije oružje ruska vojska koristi u Ukrajini, kao i Vojno industrijskoj kompaniji, glavnom dobavljaču oružja i vojne  opreme u Rusiji te najvećem ruskom leasing društvu GTLK.

5:00 Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na Telegramu video vojnika ispred zapaljene zgrade i poručio da je Mariupolj konačno pao, te da se cijeli teritorij "čisti od ukrajinskih nacista".

Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bojne Azov koja brani Mariupolj, rekao je iz čeličane Azovstal da su "opkoljeni", ali se "nastavljaju braniti".

 

Što se događalo 57. dana rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene