Obavijesti Video Pretražite Navigacija
178. dan rata

Ukrajina ponovno napala Crnomorsku flotu: Šojgu prozvao Europsku uniju za "nacističku politiku"

Rat u Ukrajini ušao je u 178. dan. Šef britanske obavještajne službe tvrdi da Putin gubi informacijski rat u Ukrajini. Rusi prvi puta od početka srpnja nisu ostvarili nikakav napredak na frontu.

 

  • Raste strah od terorističkog čina u Zaporižju. "Vjerojatnost je vrlo velika" tvrde ukrajinske vlasti.
  • Crnomorska flota dobiva pojačanje
  • Rusi tvrde da je njihova prisutnost u Zaporižju jedino je jamstvo protiv scenarija "Černobil".
  • Zelenski pozvao Ukrajince da se ne približavaju objektima ruske vojske
  • Rusi prvi puta od početka srpnja nisu napredovali na frontu

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:00 U subotu je dronom napadnut glavni stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, pri čemu nitko nije stradao, rekao je guverner toga grada na anektiranom poluotoku Krimu Mihail Razvožajev.

"Bespilotna letjelica je pogođena točno iznad zgrade glavnog stožera flote, pala je na krov i zapalila se", napisao je Razvožajev na Telegramu.

U izgredu "nije bilo veće štete" ni ranjenih, dodao je prebacivši odgovornost za napad na ukrajinske snage.

Ovo je drugi napad dronom na glavni stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju u nepunih mjesec dana.

Dana 31. srpnja dron je sletio u dvorište zapovjedništva flote, ranivši pet njezinih pripadnika, zbog čega su otkazane sve proslave planirane u povodu Dana ruske flote koji se tog dana obilježavao.

Ukrajina, koju je Rusija optužila za taj napad, zanijekala je svoju umiješanost ocijenivši optužbe "provokacijom".

Ovaj novi napad događa se u času kada su se na Krimu zaredale eksplozije i napadi na rusku vojnu infrastrukturu.

Tako su ruske snage u četvrtak navečer srušile dron blizu vojnog aerodroma u Sevastopolju.

U utorak su se dogodile eksplozije u vojnoj bazi i u skladištu streljiva na Krimu, što je Rusija nazvala "sabotažom".

Početkom kolovoza u eksploziji streljiva za ratno zrakoplovstvo blizu vojnog aerodroma u Sakiju, na Krimu, jedna je osoba poginula, a više ih je ranjeno.

Uz to, u subotu se u Evpatoriji, na zapadu Krima, aktivirao sustav protuzračne obrane, rekao guverner poluotoka Sergej Aksjonov.

U izgredu "nema štete ni ranjenih", napisao je na Telegramu.

U subotu je na Konstantina Ivaščenka, kojeg su proruske snage imenovale gradonačelnikom Marijupolja (na jugoistoku Ukrajine) koji su Rusi zauzeli nakon višemjesečne opsade, pokušan atentat, izvijestile su ruske novinske agencije.

Na putu kojim se kretalo njegovo vozilo aktivirana je eksplozivna naprava, izvijestila je RIA Novosti pozivajući se na policijski izvor.

Ivaščenko pri tom "nije ozlijeđen", rekao je taj izvor.

Rusija je na samom početku ofenzive na Ukrajinu zauzela dio ukrajinskog juga, napose Hersonsku oblast, nedaleko od Krima koji je 2014. pripojila svom teritoriju.

Zadnjih tjedana ukrajinske snage su ponovno prešle u ofenzivu na jugu kako bi oslobodile izgubljeni teritorij i postigle su stanovit uspjeh.

18:32 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u subotu je usporedio prijedlog zemalja Europske unije o zabrani izdavanja viza ruskim turistima s "nacističkom politikom".

"Vidimo još jednu jasnu manifestaciju nacističke politike. Naime, visoki europski dužnosnici neprestano guraju rusofobnu ideju zabrane ulaska u zemlje EU-a svim građanima Rusije", rekao je.

Članice EU-a Estonija, Latvija, Litva i Češka jednostrano su uvele politike koje ograničavaju ili ukidaju vize za ruske građane kao odgovor na rat Moskve protiv Ukrajine.

Finska od rujna planira drastično smanjiti broj viza koje će izdati Rusima, a i Poljska razmišlja o sličnom potezu.

Danska poziva na zabranu na razini cijelog bloka, no njezini su političari kazali da bi i bez ostalih država članica mogli sami poduzeti takve mjere.

Njemačka, pokretačka snaga kada je posrijedi kreiranje politike EU-a ima nešto blaži pristup problemu i smatra da nevini pojedinci ne bi trebali biti kažnjeni zbog postupaka Kremlja.

Šojgu je u međuvremenu ponudio otprije poznata opravdanja za rusku invaziju na svog susjeda dok je govorio na prvome Međunarodnom antifašističkom kongresu blizu Moskve.

Kazao je da je nacionalistička politika kijevskog vodstva, koje podupire Zapad, godinama ciljala na rusku kulturu u Ukrajini te da to predstavlja prijetnju ruskoj sigurnosti.

U istočnim ukrajinskim istočnim regijama Donecku i Luhansku, u kojima se govori ruski, "kijevski režim čini užasne zločine protiv građana već osam godina", ustvrdio je Šojgu, referirajući se na početak borbi između ukrajinskih trupa i proruskih separatista 2014. godine.

"U isto vrijeme NATO je postao prisutniji na ukrajinskom teritoriju, a Kijev se opredijelio za pridruživanje NATO-u. Sve je to stvorilo neprihvatljive prijetnje za sigurnost Rusije", objasnio je okupljenima Šojgu.

 

17:55 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u subotu je rekao da Ujedinjeni narodi surađuju sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom na prevladavanju određenih prepreka, što bi trebalo omogućiti da ruska hrana i gnojivo dospiju na svjetska tržišta.

Guterres je kazao da se, u skladu s dogovorom postignutim prošli mjesec u Turskoj uz posredovanje UN-a o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica više od 650.000 metričkih tona žitarica i ostale hrane već izvozi.

"Drugi dio ovog paketa dogovora je nesmetan pristup globalnim tržištima ruske hrane i gnojiva koji nisu predmet sankcija", rekao je Guterres u Istanbulu, gdje je posjetio koordinacijski centar za nadzor izvoza.

Rekao je i da su one zemlje koje su uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu jasno dale do znanja da se te mjere ne odnose na hranu i gnojiva, no dodao je da je ipak došlo do određenog utjecaja na izvoz.

"Suočeni smo s određenim brojem prepreka i poteškoća koje treba prevladati kada su posrijedi otprema, osiguranje i financije", rekao je Guterres na konferenciji za novinare održanoj zajedno s turskim ministrom obrane Hulusijem Akarom.

Glavni tajnik UN-a je kazao i da UN surađuje s Washingtonom i EU-om na uklanjanju tih prepreka.

"Izvoz većih količina hrane i gnojiva iz Ukrajine i Rusije ključan je za daljnje smirivanje robnih tržišta i za postizanje nižih cijena za potrošače", rekao je.

Na Rusiju i Ukrajinu je, prije ruske invazije 24. veljače, otpadala trećina svjetskog izvoza pšenice. Rusija je i velik izvoznik gnojiva.

16:30 Ruska raketa u subotu je pogodila naseljeno područje ukrajinskog grada nedaleko od nuklearne elektrane Pivdennoukrainsk, ozlijedivši 12 civila i pojačavši strahove od nuklearne nesreće tijekom rata u Ukrajini.

Vitalij Kim, guverner regije Mikolajiv, na aplikaciji Telegram napisao je da je među ozlijeđenima četvero djece. U napadu je oštećeno nekoliko privatnih kuća i peterokatnica u Voznesensku.

Taj se gradić nalazi oko 30 kilometara od nuklearke Pivdennoukrainsk (PNPP), druge najveće u Ukrajini.

Državna tvrtka Energoatom, koja upravlja sa sve četiri nuklearke u Ukrajini, opisala je napad „još jednim činom ruskog nuklearnog terorizma“.

„Moguće je da je ova raketa bila uperena na elektranu Pivdennoukrainsk koju je ruska vojska pokušala osvojiti početkom ožujka“, priopćio je Energoatom.

Rusija nije još odgovorila na ovu optužbu, a zasad nema ni izvješća o potencijalnoj šteti na elektrani.

Ukrajinske vlasti pozvale su Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije da primoraju ruske snage da napuste Zaporižju, drugu nuklearnu elektranu u Ukrajini i najveću u Europi, okupiranu na početku invazije 24. veljače.

Grad Enerhodar, u kojem se nalazi nuklearka Zaporižja, pod opetovanim je granatiranjem, a Moskva i Kijev razmjenjuju optužbe za to.

13:00 Njemački kancelar Olaf Scholz podržao je pritvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog na drugu godišnjicu njegovog trovanja, osudivši pritom gušenje slobode govora u Rusiji.

U videoporuci objavljenoj u subotu Scholz je rekao kako je razgovarao s Navaljnim dok se oporavljao u bolnici u Berlinu, te da je riječ o hrabrom čovjeku koji je htio vratiti Rusiju na put demokracije, slobode i vladavine prava.

Navaljni, najistaknutiji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, pritvoren je čim se vratio u Rusiju prošle godine.

"Rat koji je Rusija počela protiv Ukrajine je rat koji će imati posljedice i za nju samu", kazao je Scholz kojeg kritičari često optužuju da je preblag prema Moskvi nakon njene invazije na Ukrajinu.

"Sloboda i demokracija bili su ugroženi i prije. No sada je sloboda izražavanja puno ugroženija i mnogi se boje izraziti svoje mišljenje".

Zato je važno da ne zaboravimo Navaljnog, dodao je Scholz, jer se on borio za vjerovanje da se "najbolje živi u demokraciji i državi koja se vodi vladavinom prava".

Ruski disident odslužuje zatvorsku kaznu od 11 i pol godina nakon što je proglašen krivim za kršenje uvjetne kazne, prevaru i nepoštivanje suda.

11:11 Još dva broda sa žitom napustila su ukrajinsku luku Čornomorsk, priopćilo je u subotu tursko ministarstvo obrane, čime se ukupan broj brodova koji su isplovili iz ukrajinskih crnomorskih luka prema dogovoru o izvozu žita uz posredovanje UN-a popeo na 27.

Zumrut Ana i MV Ocean S, kojima je dopušten polazak 20. kolovoza, natovareni su sa 6.300 tona suncokretova ulja i 25.000 tona pšenice, navodi se u priopćenju zajedničkog koordinacijskog centra uspostavljenog kako bi se omogućio siguran prolaz.

Uprava ukrajinskih morskih luka priopćila je u subotu da su tri ukrajinske morske luke počele ukrcavati hranu na sedam brodova, koji će potrošačima isporučiti 66.500 tona pšenice, kukuruza i suncokretova ulja.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je od početka rata jer su crnomorske luke - vitalna ruta za isporuke - bile zatvorene, što je izazvalo porast globalnih cijena hrane i strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

11:00 Ukrajina je jutros napala sjedište Crnomorske flote na Krimu. Kako se čini, napad je bio uspješan, a to su priznali i Rusi. Iz luke u Sevastopolju suklja crni dim, napad je izveden dronom.

IZ.RU piše na Telegramu da je, prema riječima guvernera Sevastopolja, Mihaila Razvožajeva, dron uletio u krov sjedišta Crnomorske flote. Nitko nije ozlijeđen, dodao je guverner.

9:35 Predsjednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov kaže da su teroristi vlasti u Kijevu, a SAD njihov sponzor.

"SAD nije ni branio tako nešto, ali to nije pitanje želje nego mogućnosti. Da imaju mogućnosti oni bi sa zadovoljstvom gađali infrastrukturne objekte na Krimu. Oni to rade u Donbasu. Za Kijev je Krim jedna od prioritetnih ciljeva, a Amerikanci se rado postavljaju kao sponzori takvog terorizma. Jedina garancija protiv toga je naša sposobnost da se suprotstavimo terorističkim napadima", rekao je Konstantinov, prenosi srpska novinska agencija SIA.

9:12 Britanski obavještajci tvrde da sve češće eksplozije vjerojatno stvaraju pritisak na Ruse.

Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o stanju u Ukrajini ističe da Rusija za sada nije poduzela veće napore kako bi napredovala na područjima Zaporižje i Harkova. Na jugozapadu, ni ukrajinske ni ruske snage nisu napredovale na bojišnici Hersona.

9:10 Ukrajinske oružane snage objavile su nove procjene gubitaka ruskih snaga od početka invazije. Do sada je, kako navode, ubijeno oko 44.900 ruskih vojnika i srušeno više od 200 zrakoplova.

7:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se zahvalio američkom predsjedniku Joe Bidenu na novom paketu vojne pomoći od 775 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Borbe oko Zaporižja Putin poslao poruku Macronu: "Granatiranje nuklearne elektrane stvara opasnost od katastrofe"

"Ukrajina će biti oslobođena!", poručio je Zelenski.

Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene