Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Putin oštro zaprijetio Zapadu, Ukrajinci: "Rusi pripremaju tajnu mobilizaciju"

Vladimir Putin održao je govor u kojemu je zaprijetio Zapadu zbog slanja tenkova Ukrajini. Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je da Rusi u Doneckoj oblasti pripremaju "tajnu mobilizaciju.

  

  • Putin zaprijetio Zapadu zbog Leoparda: Dovest ćemo više od tenkova
  • Ukrajinci tvrde da Rusi u Donecku pripremaju tajnu mobilizaciju
  • Velika Britanija odbila poslati borbene zrakoplove Ukrajini
  • Rusija tvrdi da je zauzela položaje u regiji Doneck
  • Rusija nagovijestila da će učiniti nešto da "privuče pozornost svijeta" 24. veljače
  • Raketni napadi na Kramatorsk nastavljeni tijekom dana
  • Austrija protjeruje četiri ruska diplomata
  • Lavrov najavio odgovor na isporuku zapadnog oružja

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

00:46 Njemačka vlada odobrila je isporuku tenkova Leopard 1 Ukrajini iz industrijskih zaliha te je u pregovorima za kupnju 15 tenkova Gepard iz Katara za slanje u Kijev, izvijestio je u petak Sueddeutsche Zeitung.

Isporuka Leoparda Ukrajini mogla bi se dogoditi bilo kada nakon što se tenkovi poprave, piše taj njemački list pozivajući se na vladine izvore.

Njemačke kompanije Rheinmetall i Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) žele obnoviti desetke tenkova Leopards 1, koje bi mogli isporučiti Ukrajini ako ih je Kijev voljan kupiti, dodaje se.

Nekoliko njemačkih dužnosnika razgovaralo je s katarskim ministarstvom vanjskih poslova o mogućoj kupnji 15 tenkova Gepard, koje je Doha kupila za osiguranje stadiona Svjetskog prvenstva, piše taj list, dodajući da Berlin pokušava dobiti više streljiva iz Katara.

"Gepardi su se jako dobro dokazali u ratu u Ukrajini. Ako bismo mogli dobiti više od ovdašnjih partnera, to bi definitivno pomoglo Ukrajincima", izjavio je novi njemački ministar obrane Boris Pistorius, a citirao ga Sueddeutsche Zeitung.

21:28 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je da Rusi u Doneckoj oblasti pripremaju "tajnu mobilizaciju".

"Svim institucijama grada Horlivka je naloženo da dostave popise potrebnih osoba okupacijskom vojnom komesarijatu. Sve te ljudi će ispitati posebna povjerenstva, a kasnije će biti regrutirani u neprijateljske redove", objavljeno je na Facebook stranici Stožera.

Dodaju da ruske snage nastavljaju "aktivno izviđanje i pripremu za ofenzivu u nekoliko smjerova", te da se napadi nastavljaju prema Limanu, Bahmutu, Avdiivki i Novopavlivki.

21:09 Ukrajina je s Europskom unijom potpisala sporazum o sudjelovanju u jedinstvenom tržištu, objavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. Europska komisija je izvijestila da će se sporazumom pomoći ukrajinskim poduzetnicima te Ukrajincima omogućiti pristup tržištima državama članicama Unije.

Velik porast izvoza sjemenki iz Ukrajine

18:02 Ukrajinski izvoz sjemenki suncokreta snažno je porastao u aktualnoj sezoni, a taj "neprihvatljivi" trend mogao bi uništiti jedan od najunosnijih sektora u ukrajinskoj poljoprivredi, upozorilo je u četvrtak ministarstvo poljoprivrede.

Ukrajina je u kalendarskoj godini 2022. izvezla 2,75 milijuna tona sjemenki suncokreta, objavilo je ministarstvo. Prije rusko-ukrajinskog rata izvoz nije premašivao 100.000 tona godišnje.

Po navodima ministarstva, 70 posto sjemenki izvezeno je u Europsku uniju, a 20 posto u Tursku. Ukrajina je tako snažno povećala izvoz sjemenki, a nekada je bila vodeći svjetski izvoznik suncokretovog ulja.

Proizvođači suncokretovog ulja upozorili su da bi veliki izvoz sjemenki suncokreta mogao imati "nepredvidive negativne posljedice" po sektor, navodi ministarstvo.

16:46 Finska i Švedska ostaju predane istodobnom pristupanju NATO-u unatoč protivljenju Turske švedskoj kandidaturi, rekli su u četvrtak premijeri dviju država.

Turska je rekla da bi mogla odobriti zahtjev za članstvo Finske u NATO-u prije švedskog zahtjeva, ali finski predsjednik i šef diplomacije odbacili su tu ideju ustvrdivši da je sigurnost dviju nordijskih zemalja uzajamno ovisna.

"Ne sviđa mi se ovo ozračje, pozicija gdje je Švedska prezentirana kao neko problematično dijete u razredu. Mislim da to nije slučaj", rekla je finska premijerka Sanna Marin te dodala: "Švedska također ispunjava sve zahtjeve za članstvo u NATO-u."

Putin u govoru zaprijetio Zapadu

15:30 Vladimir Putin sudjeluje na proslavi u Volgogradu povodom obilježavanja 80. obljetnice sovjetske pobjede u "bitci za Staljingrad".

U govoru okupljenim uzvanicima Putin je rekao kako se njegovoj zemlji prijeti njemačkim tenkovima Leopard, ali da će oni dovesti više od tenkova i naglasio: "Sigurni smo u pobjedu."

Ilustracija Vladimir Putin u Staljingradu (Foto: Reuters)

Pročitajte i ovo Njemački tenk Leopard 2 Sad je i službeno Stižu reakcije na odluku Njemačke o slanju tenkova u Ukrajini: "Ovo je veliki korak u zaustavljanju Rusije. Zajedno smo jači"

15:00 Moskva očekuje da će ove godine dobiti više oružja, nakon izvješća o problemima s opskrbom tijekom posljednjih mjeseci.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će dobavljači oružja u zemlji znatno povećati svoje isporuke vojne opreme tijekom 2023. godine. 

Medvedev, sada zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti, rekao je da će nove zalihe pomoći Rusiji da nanese "razoran poraz" Ukrajini na bojnom polju.

Ranije je Moskva nagovijestila da bi mogla učiniti nešto da "privuče pozornost svijeta" na godišnjicu invazije 24. veljače.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da njegova zemlja planira zasjeniti proukrajinske događaje koje organiziraju Zapad i savezničke zemlje diljem svijeta povodom obilježavanja tog datuma.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Afp)

Čelnici EU-a na susretu u Kijevu

14:30 Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski pozvao je EU da uvede dodatne sankcije Rusiji te je razgovarao o novom paketu sankcija s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Kijevu s von der Leyen, rekao da je brzina sankcija EU-a protiv Rusije "malo usporena", dok Rusija "povećava tempo prilagodbe sankcijama".

Von der Leyen je rekla da će novi paket sankcija biti spreman za godišnjicu rata 24. veljače i obećala da će "nastaviti pojačavati pritisak". "Tjeramo Putina da plati za svoj okrutni rat. Rusija plaća visoku cijenu jer naše sankcije nagrizaju njezino gospodarstvo, vraćajući ga unatrag za jednu generaciju", rekla je von der Leyen.

Ilustracija Volodimir Zelenski i Ursula von der Leyen (Foto: Afp)

Ursula von der Leyen najavila je da će u Haagu biti uspostavljen međunarodni centar za procesuiranje zločina u Ukrajini. 

"Koordinirat će se prikupljanje dokaza, bit će uključen zajednički istražni tim koji podržava naša agencija Eurojust", rekla je von der Leyen.

Ilustracija Volodimir Zelenski i Ursula von der Leyen (Foto: Afp)

14:00 Velika Britanija odbila je prijedlog bivšeg premijera Borisa Johnsona da opskrbi Ukrajinu borbenim zrakoplovima za borbu protiv Rusije.

"Mogle bi potrajati godine da se pilot u potpunosti osposobi za upravljanje britanskim borbenim zrakoplovom", rekao je glasnogovornik Vlade te dodao da je trenutačni fokus Britanije na tome kako može pomoći Ukrajini da obrani svoju zemlju.

Glasnogovornik premijera Rishi Sunaka rekao je kako će "nastaviti slušati Ukrajince i razmotriti što je dugoročno ispravno, ali najbrži program obuke za novog pilota je otprilike 35 mjeseci". Trenutačni britanski program obuke za brze mlazne zrakoplove traje pet godina, dodao je.

13:00 U Volgogradu, bivšem Staljingradu, u tijeku je svečanost kojom Rusija obilježava 80. obljetnicu sovjetske pobjede u "bitci za Staljingrad", velike prekretnice u Drugom svjetskom ratu i simbola ruskog domoljublja.

Vladimir Putin sudjelovat će u proslavi i održati govor okupljenima.

Ilustracija Staljingrad (Foto: Afp)

Ilustracija Parada u Staljingradu - 1 (Foto: Afp)

Ilustracija Parada u Staljingradu - 2 (Foto: Afp)

Ilustracija Proslava ruske pobjede (Foto: Afp)

Ilustracija Parada u Staljingradu - 3 (Foto: Afp)

Pročitajte i ovo Olga Zenkova rusiju trese skandal Putinovu propagandisticu silovali Čečeni, među njima i nećak Ramzana Kadirova? "Bili su u restoranu, a onda su upali borci"

13:00 Rusi tvrde da su osvojili položaj u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck. 

U svom dnevnom izvješću rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njihove snage porazile ukrajinske trupe oko naselja Vasilivka.

To je područje sjeverno od Bahmuta, koji je bio žarište intenzivnih borbi mjesecima.

12:30 Glavni diplomat EU-a Josep Borrell najavio je udvostručenje broja ukrajinskih vojnika koje će EU obučavati na 30.000 ove godine.

Borrell je uz desetak dužnosnika EU-a, uključujući Charlesa Michela i Ursulu von der Leyen, stigao u Kijev kako bi iskazao podršku Ukrajini i obećao vojnu, financijsku i političku pomoć.

 

Borrell je obećao 25 ​​milijuna eura za razminiranje područja koja je ponovno zauzela Ukrajina. "Europa je od prvog dana bila ujedinjena s Ukrajinom. I dalje će biti uz vas u pobjedi i obnovi."

 

  

12:00 Još dva raketna napada pogodila su istočni ukrajinski grad Kramatorsk, izvijestio je lokalni dužnosnik.

U objavi na Telegramu načelnik Donecke regionalne vojne uprave Pavlo Kirilenko rekao je da je područje "drhtalo od eksplozija".

Najnoviji napad dolazi nakon što su tri osobe poginule, a 20 ih je ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu koji je sinoć uništio stambeni blok u gradu.

"Rusi su izveli još dva raketna napada, ponovno u središtu grada, u stambenim zgradama", rekao je Kirilenko. Dodao je da ima ranjenih civila, no više detalja o napadu bit će objavljeno tijekom današnjeg dana.

Ilustracija Kramatorsk (Foto: Afp)

11:30 Ruski ministar vanjskih poslova objavio je naizgled zloslutnu poruku o godišnjici invazije Moskve na Ukrajinu.

Sergej Lavrov rekao je da Rusija planira zasjeniti proukrajinske događaje koje organiziraju Zapad i savezničke zemlje diljem svijeta povodom obilježavanja 24. veljače.

Dodao je da ruski diplomati rade na nečemu kako bi osigurali da događaji pod vodstvom Zapada u New Yorku i drugdje "ne budu jedini koji će privući pozornost svijeta".

Ova zlosutna prijetnja dolazi nakon što je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov sugerirao da bi moskovske snage mogle započeti novu ofenzivu oko simbolično važnog datuma.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

10:00 Ruski kamion sa streljivom i ljudstvom uništen je u akciji topničke brigade u Bahmutu. Snimka eksplozije širi se društvenim mrežama.

 

 

10:00 Četiri ruska diplomata, od kojih su dvojica akreditirana pri UN-u u Beču, bit će protjerana iz Austrije, objavilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova.

Oni su djelovali "na način koji nije usklađen s njihovim diplomatskim statusom", kaže se u priopćenju.

"Navedene osobe pozvane su da napuste austrijski teritorij najkasnije do 8. veljače", dodaje vlada bez navođenja što im se konkretno stavlja na teret.

Protjerivanje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj zemlji koja je prije ruske invazije na Ukrajinu bila bliska Moskvi.

Stručnjaci smatraju da je od kraja hladnog rata Austrija mjesto česte međunarodne špijunaže.

Pročitajte i ovo Hollande i Putin OVE ĆE ZEMLJE BITI POSREDNICI "Nije Putin lud, on je radikalno racionalan s jasnim planom kako okončati rat u svoju korist", kaže političar koji ima mnogo iskustva s njime

Austrija se nije pridružila Velikoj Britaniji i većem broju europskih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018., za koje se smatra da je odgovoran Kremlj.

Beč je protjerao ruskog diplomata optuženog za špijunažu u kolovozu 2020., prvi put u povijesti te zemlje.

Još četvero ih je protjerano u travnju 2022. u okviru koordinirane reakcije europskih zemalja nakon otkrivanja masakra nad civilima u Buči kod Kijeva.

09:45 Ruski vojni časnik progovorio je o brutalnim ubojstvima, ispitivanjima i mučenjima ukrajinskih vojnika, a jedna od metoda bilo je i silovanje

Više o tome pročitajte >>OVDJE

09:30 "Rusija želi okončanje sukoba u Ukrajini, ali će odgovoriti na isporuku oružja Kijevu", rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Sergej Lavrov.

"Snage Moskve reagirat će na isporuku zapadnog oružja većeg dometa pokušavajući gurnuti ukrajinske snage dalje od svojih granica", kazao je Lavrov te dodao da će se time stvoriti sigurna tampon-zona.

U intervjuu na državnoj televiziji Lavrov je rekao kako bi svi željeli da se sukob u Ukrajini završi, ali podrška Zapada Kijevu igra važnu ulogu u tome kako Rusija pristupa toj situaciji.

Ilustracija Sergej Lavrov (Foto: Afp)

09:10 Bista sovjetskog vođe Josifa Staljina otkrivena je u Volgogradu uoči posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina tom gradu 2. veljače. Putin u Volgograd dolazi na 80. godišnjicu ruske pobjede nad njemačkim snagama u ključnoj bitci u Drugom svjetskom ratu u gradu tada poznatom kao Staljingrad.

Bista je otkrivena 1. veljače zajedno s još dvije posvećene sovjetskim zapovjednicima Georgiju Žukovu i Aleksandru Vasiljevskom ispred muzeja Staljingradske bitke.

U sklopu velike proslave očekuje se i govor ruskog predsjednika.  Prije njegova dolaska lokalne vlasti poduzele su niz sigurnosnih mjera koje su stanovnici grada opisali kao dosad neviđene.

Ilustracija Josif Staljin (Foto: Afp)

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i srpski portali Citirali ga Milanović opet u ruskim i srpskim medijima, oglasili se i Dačić, ali i ugledni Guardian: "Uskladio je politiku s Orbanom i Dodikom"

Nema povratka Krima u bliskoj budućnosti

09:00 Ukrajina neće moći uskoro vratiti Krim, rečeno je u Pentagonu zastupnicima na tajnom brifingu. 

Procjena dužnosnika američkog Ministarstva obrane vjerojatno će razljutiti čelnike u Kijevu koji smatraju povrat poluotoka jednim od svojih glavnih ciljeva.

Ukrajinske snage vjerojatno neće moći vratiti Krim od ruskih trupa u bliskoj budućnosti, rekla su četiri visoka dužnosnika američkog Ministarstva obrane zastupnicima Odbora za oružane snage u povjerljivom brifingu, prenosi Politico.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović NATO aktivnosti Milanović o ratu Ukrajine i Rusije: "Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat?"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ranije je izazvao niz reakcija nakon što je izjavio kako Krim "više nikada neće biti Ukrajina".

"To govore vodeći njemački generali", rekao je Milanović i dodao da tamo ginu tisuće ljudi.

08:30 Više od desetak najviših dužnosnika Europske unije stiže u glavni grad Ukrajine, a očekuju se obećanja veće vojne, financijske i političke pomoći.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sletjela je u Kijev, što je njezin četvrti posjet gradu od početka rata.

Cilj samita je istaknuti podršku Ukrajini kako se bliži prva godišnjica početka ruske invazije 24. veljače.

"Vrlo je snažan signal da smo u Kijevu tijekom rata. To je signal ukrajinskom narodu. To je signal Rusiji. To je signal svijetu", rekao je jedan visoki dužnosnik EU-a.

Međutim, nade Ukrajine da će joj se brzo odobriti članstvo u bloku vjerojatno će se izjaloviti.

Pročitajte i ovo Ilustracija "POJAVIT ĆE SE NOVI VOĐA" Odbjegli vagnerovac otkriva stravične detalje: "Bili su brutalni, pred pridošlicama bi strijeljali one koji se nisu htjeli boriti"

Najviši članovi izvršne Europske komisije EU-a sastaju se sa svojim ukrajinskim kolegama, nakon čega će u petak uslijediti sastanak između von der Leyen, predsjedavajućeg 27 nacionalnih čelnika EU-a Charlesa Michela i predsjednika Volodimira Zelenskog.

Saveznici će razgovarati o nizu tema, uključujući:

  • slanje još više oružja i novca u Ukrajinu
  • poticanje pristupa ukrajinskih proizvoda tržištu EU-a
  • pomaganje zemlji u pokrivanju energetskih potreba
  • uvođenje novih sankcija Rusiji
  • progon rukovodstva u Moskvi za rat
  • proširenje EU zone mobilnih poziva bez roaminga na Ukrajinu

08:15 Rusija u četvrtak obilježava 80. obljetnicu sovjetske pobjede u bitci za Staljingrad, velike prekretnice u Drugom svjetskom ratu i simbola domoljublja koje s udvostručenom snagom zagovara Vladimir Putin u jeku ofenzive u Ukrajini. Ruski predsjednik otputovat će u Volgograd, nekadašnji Staljingrad, kako bi sudjelovao u proslavi, priopćio je Kremlj. Sam ruski predsjednik ne libi se povući paralelu između otpora protiv Hitlera i ofenzive u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija JEZIVE RIJEČI "Borise, ne želim te povrijediti, ali jedan projektil na Britaniju, trajalo bi samo minutu": Bivši britanski premijer opisao razgovor s Putinom

"Zaboravljanje lekcija iz povijesti dovodi do ponavljanja strašnih tragedija. Dokaz za to su zločini nad civilima, etničko čišćenje (i) kaznene akcije koje organiziraju neonacisti u Ukrajini", ustvrdio je tako prošlog petka povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. "Upravo protiv tog zla naši se vojnici hrabro bore", dodao je. Ove izjave izazvale su žestoke reakcije. Šefica francuske diplomacije Catherine Colonna opisala ih je kao "strašne" i "šokantne" te "nedostojnu provokaciju" na Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U četvrtak će se u sklopu proslave održati i vojna parada i koncert, a cvijeće i vijenci ujutro će preplaviti Mamajev Kurgan, strateško brdo oko kojeg su se vodile strašne borbe.

Sprema se velika ofenziva

06:40 Ukrajinski ministar obrane rekao je da Rusija priprema novu veliku ofenzivu i upozorio da bi ona mogla započeti 24. veljače

Oleksij Reznikov rekao je da je Moskva okupila tisuće vojnika kako bi obilježila godišnjicu početne invazije prošle godine. Reznikov je rekao da je Moskva mobilizirala oko 500.000 vojnika za potencijalnu ofenzivu.

"Jedini način da zaustavimo ruski terorizam jest da ga porazimo. Tenkovima. Borbenim zrakoplovima. Raketama dugog dometa", napisao je Zelenski na društvenim mrežama o napadu. 

Pročitajte i ovo Viktor Orbán "Ničija zemlja" Orbán poručuje Ukrajini da odustane: "Vrijeme je na strani Rusije. Putin neće izgubiti"

06:35 Situacija na prvim linijama u istočnoj Ukrajini postala je teža otkako su ruske snage pojačale ofenzivu, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Rusija je dobila zamah na bojnom polju te najavljuje napredovanje sjeverno i južno od grada Bahmuta, njezine glavne mete mjesecima. Mjesta prijavljenih borbi jasno ukazuju na postupno rusko napredovanje.

06:30 Ruska raketa uništila je stambenu zgradu u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine kasno u srijedu, najmanje su tri osobe poginule, a osam ih je ozlijeđeno, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Dužnosnici ukrajinske vlade potvrdili su napad, a potpredsjednik vlade Mihajlo Fedorov napisao je da ljudi "vrište pod ruševinama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene