Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Citirali ga

Milanović opet u ruskim i srpskim medijima, oglasili se i Dačić, ali i ugledni Guardian: "Uskladio je politiku s Orbanom i Dodikom"

Komentirajući stanje u Ukrajini, Zoran Milanović povukao je paralelu sa Srbijom i Kosovom. Na to su brzo reagirali srpski tabloidi, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pažljivo ću pogledati izjavu predsjednika Republike Hrvatske, izjavio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon ocjene Zorana Milanovića da je Kosovo "oteto od Srbije".

"Vidio sam u jednoj rečenici što su mediji prenijeli, volio bih u cijelosti vidjeti tu izjavu hrvatskog predsjednika", rekao je Vučić.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pozdravio je u ponedjeljak izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Kosovu. Dačić je agenciji Tanjug rekao kako ne ulazi u to ima li Milanović neke unutarnjopolitičke razloge za takvu izjavu, ali da je to stajalište šefa države članice Europske unije i NATO, što on pozdravlja.

"Pozdravljam ga kao principijelni stav u pravcu poštivanja međunarodnog prava, koje jamči nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države", rekao je Dačić. "Na Kosovu je srušen je međunarodni poredak u kojem je suverenost država nedodirljiva, a granice nepromjenjive", istaknuo je.

Tabloidi u Srbiji odmah su prenijeli izjave Zorana Milanovića o statusu Kosova.

Na pitanje o ruskoj aneksiji ukrajinskog teritorija Milanović je rekao da se Srbija i Rusija ne mogu uspoređivati i da je jedina zemlja s kojom se Rusija može uspoređivati SAD. 

"Da je to, nažalost, bolna činjenica i opasnost, dok to ne shvatite, ovi razgovori nemaju smisla. Rusi će se, jer su cinici, pozvati na aneksiju Kosova. Koju ja podržavam", rekao je, a na pitanje tko je anektirao Kosovo, odgovorio je: "Međunarodna zajednica i mi."

"Ono je oteto od Srbije. Kosovo je izuzeto iz Srbije. Jesmo priznali Kosovo? Jesmo. Jel' stojim iza Kosova? Stojim iza Kosova. Ali kad je jednom to bilo napravljeno, bilo je samo pitanje kad će to Rusi ili netko treći napraviti", rekao je, između ostalog, Zoran Milanović.

Rekao je da to nije dovođenje u pitanje Kosova, nego cijelog koncepta.

"KOSOVO JE OTETO OD SRBIJE, KRIM NIKADA VIŠE NEĆE BITI UKRAJINA": Zoran Milanović šokirao: Nismo se mi i Srbi toliko mrzeli!" naslov je na Kuriru, dok Informer piše: "Milanović priznao: KOSOVO JE OTETO OD SRBIJE!"

"Milanović: OTELI smo Kosovo od Srbije, mi i međunarodna zajednica! Nije aneksija, nego OTIMANJE!" piše objektiv.rs.

Milanović šokirao: "Kosovo je oteto od Srbije, to smo uradili mi i međunarodna zajednica", piše Telegraf.

Osim izjave o Kosovu, Blicu je u oko upao još jedan citat iz Milanovićeve izjave u Petrinji.

"UPOREĐUJETE MI SRBE OPANČARE SA RUSIMA" Milanović opet vređa i lupeta, pa ga uhvatio trenutak lucidnosti: "OTELI SMO KOSOVO OD SRBIJE", naslov je na tekstu.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović NATO aktivnosti Milanović o ratu Ukrajine i Rusije: "Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat?"

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na uručivanju časničkih bodeža umirovljenim generalim i brigadirima na pantovčaku Milanović uručio bodeže umirovljenim generalima: "Na državi je da osigura penzije koje ste zaslužili"

"Rusija je opasna zemlja. Ništa vi ne razumijete. Uspoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili, sa svjetskom nuklearnom supersilom", obrušio se na novinara i dodao: "Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Hrvati nisu toliko mrzili Srbe koliko ovi tamo mrze Ruse", rekao je Milanović.

U tekstovima srpski tabloidi citiraju još neke današnje Milanovićeve izjave. 

"Neki u Europskom parlamentu govore o 'kidanju Rusije' - to je mahnito. Mi i Srbi nismo se toliko mrzili. To ludilo, ako mu ne možeš stati na kraj, makni se jer ono prijeđe na tebe", istaknuo je. 

Reakcije iz Rusije

"Hrvatski predsjednik Milanović: Od 2014. Rusiju provociraju vanjske sile", piše Radio Sputnik. Dodaju da je izrazio zabrinutost zbog posljedica ukrajinskog sukoba, podsjetivši da je Rusija nuklearna velesila.

RIA Novosti o Milanoviću imaju čak pet članaka. Izdvojili su pet njegovih izjava pa tako pišu da je "poziciju Zapada u ratu u Ukrajini nazvao nemoralnom", da je rekao da je "Rusija provocirana od 2014. godine", da "Krim nikada neće biti ukrajinski" te da je "nazvao svoju državu cirkuskom pudlicom Europske unije".

TASS pak navodi da je Milanović "vojne akcije u Ukrajini nazvao Armagedonom". Ističu njegove izjave o ulozi Zapada u sukobu i dodaju kako je upozorio da "sve ovo govori kako bi otvorio drugima oči jer Europa ulazi u rat s nuklearnom supersilom".

Ugledni Guardian o Milanoviću

Milanovićeve izjave prenio je i ugledni Guardian, koji piše i da je Milanović zauzeo stav protiv EU-a otkako je prvotno izabran 2019. kao ljevičarski liberalni kandidat te da je svoju politiku uskladio s politikom mađarskog premijera Viktora Orbana i secesionističkog čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika.

Iako je predsjednička funkcija u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna, Milanović je formalno vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Posljednjih mjeseci otvoreno se protivio pristupanju Finske i Švedske NATO-u, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj u sklopu pomoći EU-a toj ugroženoj zemlji, podsjećaju novinari Guardiana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene