Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ničija zemlja"

Orbán poručuje Ukrajini da odustane: "Vrijeme je na strani Rusije. Putin neće izgubiti"

Viktor Orbán
Viktor Orbán Foto: Afp
Dok zapadni saveznici Ukrajini šalju tenkove i druge oblike pomoći u vidu oružja i obuke, Mađarska ide u suprotnom smjeru, tvrdeći da će Rusija prevladati.

Mađarski premijer Viktor Orbán otvoreno je doveo u pitanje održivost Ukrajine kao suverene države.

U nedavnom obraćanju skupini stranih konzervativaca Orbán je rekao kako je Rusija već uspjela učiniti Ukrajinu "olupinom kojom se ne može upravljati".

"To je sada Afganistan", rekao je Orbán i ustvrdio da Vladimir Putin neće izgubiti. Dodao je da je vrijeme na strani Rusije, nazivajući Ukrajinu "ničijom zemljom", piše Politico.

Uvjeren je i da bi se neki zapadni političari mogli potajno slagati s njim. "Nijemci pate jer znaju što je u njihovu nacionalnom interesu, ali nisu u stanju to reći", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Njemački tenk Leopard 2 MIRKO BILANDŽIĆ Hoće li Leopardi promijeniti tijek rata u Ukrajini? Sigurnosni stručnjak za DNEVNIK.hr o ruskim prijetnjama Zapadu

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Odobreni Leopardi Oštra reakcija Rusa zbog njemačkih Leoparda: "Ta iznimno opasna odluka podiže sukob na novu razinu"

Orbánove izjave izazvale su bijes među ukrajinskim dužnosnicima, koji su rekli da će pozvati mađarskog veleposlanika.

"Ovo je, nažalost, očito ruska retorika", rekla je Ivana Klimpuš-Cincadze, predsjednica odbora ukrajinskog parlamenta za EU integracije, upitana o posljednjim Orbánovim komentarima.

"Mađarska je dugo bila neprijatelj slobode", dodaje. "Iznenađeni smo da mađarske izjave i aktivnosti još nisu dobile odgovarajući odgovor unutar EU-a i NATO-a."

Pročitajte i ovo Njemački tenk Leopard 2 Sad je i službeno Stižu reakcije na odluku Njemačke o slanju tenkova u Ukrajini: "Ovo je veliki korak u zaustavljanju Rusije. Zajedno smo jači"

Kritičari mađarskog premijera brzo su se distancirali od vladina pristupa Ukrajini, tvrdeći da Orbán ne predstavlja sve Mađare. "Orbánov komentar više je od sramote", rekla je mađarska europarlamentarka Katalin Cseh, koja se nedavno vratila iz Kijeva zajedno s ostalim članovima oporbene stranke Momentum.

Ukrajina je, kaže, "zemlja hrabrih boraca za slobodu i sunarodnjaka Europljana, koji zaslužuju naše najveće poštovanje".

Pročitajte i ovo Njemački tenk Leopard 2 Nakon velike odluke Njemačka šalje tenkove Ukrajini, dio oporbe nije oduševljen: "To nas potencijalno više približava trećem svjetskom ratu nego miru"

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtjeve za komentar, no mađarsko ministarstvo vanjskih poslova inzistira na tome da je vlada dobronamjerna. Odgovarajući na odluku Kijeva da pozove veleposlanika, ministarstvo je provladinom mediju reklo da rat "dovodi do smrti i pretvara dijelove Ukrajine u pustoš".

"Zbog toga", kažu u ministarstvu, "Mađarska želi mir i trenutačni prekid vatre umjesto isporuke oružja."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene