Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sad je i službeno

Stižu reakcije na odluku Njemačke o slanju tenkova u Ukrajini: "Ovo je veliki korak u zaustavljanju Rusije. Zajedno smo jači"

Njemački tenk Leopard 2
Njemački tenk Leopard 2 Foto: Afp
Nedugo nakon što je Njemačka odobrila slanje 14 tenkova Leopard 2 Ukrajini, ali i slanje tih tenkova drugim državama, na društvenim mrežama nižu se reakcije.

Njemačka će isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a cilj je formiranje dviju tenkovskih bojni koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

Ta je odluka pokrenula niz reakcija, i u Njemačkoj i u zemljama Europske unije. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je odluku vodstva Njemačke o slanju tenkova Ukrajini. "U kritičnom trenutku rata s Rusijom oni mogu pomoći Ukrajini da se obrani, pobijedi i prevlada kao neovisna nacija", napisao je na Twitteru.

Britanski premijer Rishi Sunak pozdravio je odluku Njemačke da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu, za koje je rekao da će "ojačati obrambenu vatrenu moć Ukrajine zajedno s britanskim tenkovima Challenger 2".

"Zajedno ubrzavamo naše napore kako bismo osigurali da Ukrajina pobijedi u ovom ratu i osigura trajni mir", napisao je na Twitteru.

Britanski ministar obrane Ben Wallace piše da je oduševljen time što će Njemačka poslati tenkove Leopard kao podršku Ukrajini.

"Vrijeme je da Rusija shvati kako je međunarodna zajednica sve odlučnija pomoći Ukrajini da se odupre njihovoj barbarskoj i ilegalnoj invaziji", napisao je.

"Prvi tenkovski korak je napravljen"

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozdravio je vijest da će Njemačka poslati njegovoj zemlji borbene tenkove Leopard 2 i ponovio da ih treba "puno".

"Prvi tenkovski korak je napravljen", rekao je Andrij Jermak. "Sljedeća je 'tenkovska koalicija'. Trebamo puno Leoparda", dodao je.

Pročitajte i ovo Tenkovi za Ukrajinu: Ilustraciju - 3 TENKOVI ZA UKRAJINU? Znate li zašto Njemačka ima jedan od najstrožih režima izvoza obrane na svijetu?

Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis također je pozdravio najavu njemačkog tenka na Twitteru. "Sad je službeno!" napisao je.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV - 1 IVICA MANDIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Važan tajni posjet: Vojni analitičar objasnio zašto se u ovom trenutku događaju smjene i ostavke visokih dužnosnika u Ukrajini

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pohvalio je odluku Njemačke da pošalje tenkove u Ukrajinu. "Odluka o slanju Leoparda u Ukrajinu velik je korak u zaustavljanju Rusije. Zajedno smo jači", napisao je na Twitteru.

 

Više o tome što se događa u ratu u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene