Obavijesti Video Pretražite Navigacija
110. dan rata

VIDEO Ukrajinci dronovima i bombama istjeruju ruske vojnike iz šume. Finski predsjednik: "Rusija je počela koristiti puno snažnije oružje"

Aktualno Galerija Rat u Ukrajini, Lisičansk Rat u Ukrajini, Lisičansk Foto: Afp Sjeverodoneck, Ukrajina Sjeverodoneck, Ukrajina Foto: ARIS MESSINIS / AFP Kazetna bomba u Harkivu Kazetna bomba u Harkivu Foto: Afp +0 Dron bombom pogađa ruskog vojnika Galerija 1/4 >>
U Ukrajini rat traje već 110 dana. Sjeverodoneck je postao epicentar borbi za kontrolu nad Donbasom. Dijelovi grada sravnjeni su sa zemljom. Ruske snage zauzele su većinu grada, ali ukrajinske snage i dalje kontroliraju industrijsku zonu i kemijsku tvornicu u kojoj su se sklonile stotine civila.

 

  • Velik broj uhićenja antiratnih prosvjednika u Rusiji je "zabrinjavajući", rekla je UN-ova povjerenica za ljudska prava
  • Vođa proruskih separatista u Donecku poručio Ukrajincima da se mogu ili predati ili umrijeti 
  • Ruske snage raznijele su most koji povezuje Sjeverodoneck s drugim gradom, presjekavši mogući evakuacijski put i povlačenje
  • Krstarećim projektilima Kalibr Rusi su napali veliko skladište s američkim i europskim oružjem u Ternopilju
  • Ukrajina je uspostavila dva izvozna pravca za izvoz žita
  • Tijela ukrajinskih boraca ubijenih u opsadi čeličane Azovstalj i dalje se nalaze na mjestu sukoba
  • U Moskvi su u nedjelju, na Dan Rusije, otvoreni prvi restorani u poslovnicama u kojima je do rata u Ukrajini radio McDonald's

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:10 Vođa Černihivske regionalne vlasti Vjačeslav Čaus napisao je na Telegramu kako su tri ruske rakete lansirane i pogodile Priluki, grad na sjeveroistoku Ukrajine. 

15:01 Visoka povjerenica za ljudska prava Ujedinjenih naroda Michelle Bachelet rekla je da je velik broj uhićenja antiratnih prosvjednika u Rusiji "zabrinjavajući".

Također, govoreći na sastanku Vijeća za ljudska prava u Ženevi, izrazila je zabrinutost oko "sve više cenzure i restrikcija nad nezavisnim medijima". 

Pročitajte i ovo Mariupolj UVJETI SVE GORI Ukrajinskom gradu heroju sada prijeti opasna bolest? Ukrajina tvrdi da Rusi stavljaju Mariupolj u karantenu

14:26 Finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je na konferenciji za novinare za vrijeme pregovora u sigurnosnoj politici da "podržavamo Ukrajinu sa sve težom artiljerijom i naoružanjem".

"S druge strane, Rusija je počela koristiti puno snažnije oružje, termobaričke bombe koje su ustvari oružja za masovno uništenje", dodao je. I Kijev i Europska unija optužili su Rusiju da se koristi termobaričkim bombama, koje su puno snažnije od konvencionalnog oružja.

14:11 Eduard Basurin, vođa proruskih separatista u Sjeverodonecku, upozorio je Ukrajince zastrašujućom porukom:

"Imaju dvije mogućnosti: ili će slijediti primjer kolega vojnika i predati se ili će umrijeti. Drugih opcija nemaju", rekao je.  

13:59 Članovi 47. odvojenog bataljuna ukrajinskih obrambenih snaga objavili su videozapis u kojem pokazuju kako pomoću dronova, infracrvenih kamera i bomba po noći napadaju ruske vojnike. Na videozapisu se vide ruski vojnici kako bježe, ali i neki na koje su bombe uspješno bačene.

13:38 Glasnogovornik njemačke vlade nije htio potvrditi hoće li njemački kancelar Olaf Scholz otputovati u četvrtak u Kijev s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i talijanskim premijerom Mariom Draghim.

Tri europska čelnika trebala bi otputovati u Kijev prije samita članica G7.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON SASTANKA Vučić: "Scholz je decidirano, jasno i oštro tražio da se priključimo sankcijama protiv Rusije"

12:42 Rusko ministarstvo obrane reklo je da su njihove rakete uništile velike količine oružja i vojne opreme u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, uključujući dio opreme koja je stigla iz Europe i SAD-a.

Rekli su da su visokoprecizne rakete udarile blizu željezničke stanice Udačne i da su pogodile opremu koja je dostavljena ukrajinskim snagama. Kako javlja Guardian, nisu uspjeli potvrditi ovu tvrdnju.

12:24 Svjetski arsenal nuklearnog oružja povećat će se u narednih nekoliko godina prvi put nakon završetka Hladnog rata, i to u trenutku kada je rizik od korištenja takvih oružja najveći u posljednjih nekoliko desetljeća, javili su iz stokholmskog Instituta za istraživanje međunarodnog mira (SIPRI).

Povećanje arsenala očekuje se unatoč izjavama svake od pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti - Rusije, Kine, SAD-a, Velike Britanije i Francuske - da se "nuklearni rat ne može dobiti i nikada se ne smije voditi". Svaka od njih nastavlja širiti i modernizirati svoj arsenal nuklearnog oružja.

Više o trendu nuklearnog naoružavanja pročitajte >>>OVDJE.

11:50 Mihajlo Podoljak objavio je na svojem profilu na Twitteru koje su potrebe ukrajinskih obrambenih snaga kako bi završile sukob.

10:48 Savjetnik ukrajinskom predsjedniku Mihajlo Podoljak rekao je da u Ukrajini dnevno pogine između 100 i 200 ukrajinskih vojnika. 

Rekao je BBC-ju da Rusija na frontu koristi sve što ima, a da nije nuklearno oružje. Dodao je da očekuju kako će ruski gubitci prijeći  brojku od 40 tisuća krajem srpnja. 

Pročitajte i ovo Ukrajina pokušava izvesti blokiranu pšenicu - 2 Rade na trećem Strah od gladi upravo se malo smanjio: Ukrajina uspjela uspostaviti dva izvozna pravca

10:37 Gradonačelnik Sjeverodonecka Oleksandr Striuk rekao je u intervjuu za SkyNews da Rusija ne uspijeva postići svoje ciljeve na istoku zemlje. Rekao je da Rusija pokušava stvoriti uvjete pod kojima će moći ući u grad s minimalno utrošenog truda. "To se postiže nasumičnim bombardiranjem i uništavanjem", rekao je.

"Ali zasad ne uspijevaju. Naše oružane snage aktivno se odupiru i održavaju liniju obrane. Trenutačno Rusi kontroliraju malo manje od dvije trećine grada", dodao je.

10:20 Rusija je ubila stotine civila zabranjenim kazetnim bombama u sjeveroistočnom ukrajinskom gradu Harkivu, navodi izvještaj Amnesty Internationala, prenosi SkyNews.

"Neprestano bombardiranje civilnih četvrti u Harkivu zapravo su bezobzirni napadi koji su ubili ili ozlijedili stotine civila i time konstituiraju ratne zločine", poručili su iz organizacije.

Iz Amnestyja su poručili da imaju dokaze kako ruska vojska u Harkivu koristi kazetne bombe 9N210 i 9N235, koje su zabranjene međunarodnim pravom.

10:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži da se u Ukrajinu pošalju moderni proturaketni obrambeni sustavi, navodeći da je više od 2600 krstarećih raketa sletjelo u njegovu zemlju od početka rata.

Rekao je da su mu potrebni sustavi poput izraelskog "Iron Dome" ili američkih baterija "Patriot". Iako je mnogo ruskih raketa oboreno prije nego što su uspjele udariti u ciljeve, mnoge su prošle kroz ukrajinske barijere.

Međutim, Ukrajincima nisu potrebni samo proturaketni sustavi. U jeku sve žešćih borbi u istočnoj regiji Donbas potrebna im je i snažnija artiljerijska potpora. Borba za Sjeverodoneck pretvorila se u krvavu uličnu borbu, koja je odnijela brojne žrtve s obje strane.

Pročitajte i ovo Prosvjed u protiv kupovanja ruske nafte većina u EU-u Rat im se isplati? Pogledajte koliko je milijardi Rusija zaradila na izvozu nafte od napada na Ukrajinu

9:44 Industrijska zona u Sjeverodonecku, koja služi kao sklonište za petstotinjak civila, i dalje je pod udarom teške ruske artiljerije.

Guverner istočnoukrajinske regije Luhansk Serhij Hajdaj rekao je da Rusi kontroliraju oko 70 posto Sjeverodonecka i da se žestoke borbe nastavljaju, kako prenosi Guardian.

7:00 Ruske snage uništile su dva mosta prema Sjeverodonecku, za koji se već tjednima vode žestoke borbe.

"Treći most je pod neprestanom vatrom. Star je i u kritičnom stanju, kamioni ga ne mogu koristiti zbog visokog rizika od kolapsa. Ako i ta ruta bude uništena, Sjeverodonjeck će biti odsječen", upozorio je guverner istočne regije Luhansk Serhij Hajdaj.

6:45 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da se ukrajinski branitelji srčano bore za svaki metar Sjeverodonecka.

6:30 Industrijski kemijski kompleks Azot, posljednje uporište ukrajinske vojske u Sjeverodonecku, još nije pao, ali je izoliran i odsječen. U njegovim podzemnim skloništima skriva se oko 800 ukrajinskih civila i branitelja. Moskva odbija pregovarati o njihovu slobodnom prolazu. Azot je granatiran, nakon čega je buknuo požar te su iscurile tone nafte.

Što se događalo u Ukrajini dan ranije pročitajte >>OVDJE.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene