Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVJETI SVE GORI

Ukrajinskom gradu heroju sada prijeti opasna bolest? Ukrajina tvrdi da Rusi stavljaju Mariupolj u karantenu

Mariupolj
Mariupolj Foto: Afp
Mariupolju prijeti epidemija kolere, navode Ukrajinci. Stanovnici ranjenoga grada sve su bliže humanitarnoj katastrofi.

Rusi stavljaju Mariupolj u karantenu zbog mogućeg izbijanja kolere, rekao je savjetnik gradonačelnika Petro Andrijuščenko za ukrajinsku televiziju United News TV.

Pročitajte i ovo Ukrajinska protuzračna obrana Uz veliku pomoć raznih režima Rusija niže pobjede na bojnom polju: Situacija u Ukrajini je očajna, sprema se nova velika ofenziva Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

"Vidimo da se grad zatvara", rekao je Andrijuščenko, dodajući da se "riječ 'kolera' spominje u gradu, među okupatorima i njihovim saveznicima", donosi BBC, koji navodi da ne može provjeriti njegove riječi.

Mariupolj je pao u ruke ruskih snaga u svibnju, nakon višemjesečnog bombardiranja. Andrijuščenko je kazao da se humanitarna situacija pogoršava te da u gradu vlada manjak pitke vode i hrane.

Kolera je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Vibrio cholerae. Zahvaća probavni trakt (tanko crijevo), a najčešće se prenosi onečišćenom vodom. Infekcija je asimptomatska ili se prezentira proljevom kao najizraženijim simptomom. Volumen izgubljene tekućine i elektrolita može biti izuzetno velik (čak i 1 litra na sat) pa u neliječenim slučajevima kolera može imati i smrtni ishod. U većini razvijenih zemalja na svijetu kolera je iskorijenjena. 

Više o zbivanjima u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE, a sve o koleri doznajte >>OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene