Prosvjed u protiv kupovanja ruske nafte
Prosvjed u protiv kupovanja ruske nafte Foto: Afp

Rusija je na izvozu fosilnih goriva za vrijeme prvih 100 dana rata u Ukrajini zaradila 93 milijarde eura. Većina izvezenih naftnih proizvoda poslana je u Europsku uniju.


Novi podaci su pokazali da je Rusija u prvih 100 dana rata u Ukrajini zaradila 93 milijarde eura na izvozu fosilnih goriva, od kojih je većina poslana u Europsku uniju, i to po 60 posto višoj cijeni nego prošle godine.

Vezani članci Vladimir Putin Rusija uzvraća udarac zbog Putina: "Svjesno su optužili nevinog čovjeka" Dmitrij Medvedev, Vladimir Putin Poruka iz Moskve: ''Odlučili su suditi predsjedniku nuklearne sile - posljedice će biti monstruozne''

Nezavisni finski Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) izdao je izvještaj koji pokazuje da je Europska unija preuzela 61 posto ruskih naftnih izvoza u prvih 100 dana rata, koji vrijede oko 57 milijarde eura. Najveći su uvoznici Kina (12,6 milijardi eura), Njemačka (12,1 milijarda) i Italija (7,8 milijardi), kako prenosi Guardian.

Većina ruskih prihoda od izvoza fosilnih goriva dolazi od prodaje nerafinirane nafte (46 milijardi eura), prodaje plina, ostalih naftnih proizvoda, tekućeg prirodnog plina (LNG) i ugljena.

Prosječne cijene nafte i derivata koje su Rusi izvezli u Europsku uniju bile su za 60 posto više nego prošle godine, navodi CREA. Neke su zemlje od početka sukoba povećale uvoz od Rusa, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske. 

"Za vrijeme dok EU razmišlja o strožim sankcijama protiv Rusije, Francuska je povećala uvoz i postala najveći kupac tekućeg prirodnog plina na svijetu", rekla je Lauri Myllyvirta, analitičarka u CREA-i.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju