Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

većina u EU-u

Rat im se isplati? Pogledajte koliko je milijardi Rusija zaradila na izvozu nafte od napada na Ukrajinu

Prosvjed u protiv kupovanja ruske nafte
Prosvjed u protiv kupovanja ruske nafte Foto: Afp
Rusija je na izvozu fosilnih goriva za vrijeme prvih 100 dana rata u Ukrajini zaradila 93 milijarde eura. Većina izvezenih naftnih proizvoda poslana je u Europsku uniju.

Novi podaci su pokazali da je Rusija u prvih 100 dana rata u Ukrajini zaradila 93 milijarde eura na izvozu fosilnih goriva, od kojih je većina poslana u Europsku uniju, i to po 60 posto višoj cijeni nego prošle godine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Vladimir Zelenski Osudio iranski napad Zelenski: "Izrael nije bio sam, a Ukrajina čeka mjesecima''

Nezavisni finski Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) izdao je izvještaj koji pokazuje da je Europska unija preuzela 61 posto ruskih naftnih izvoza u prvih 100 dana rata, koji vrijede oko 57 milijarde eura. Najveći su uvoznici Kina (12,6 milijardi eura), Njemačka (12,1 milijarda) i Italija (7,8 milijardi), kako prenosi Guardian.

Većina ruskih prihoda od izvoza fosilnih goriva dolazi od prodaje nerafinirane nafte (46 milijardi eura), prodaje plina, ostalih naftnih proizvoda, tekućeg prirodnog plina (LNG) i ugljena.

Prosječne cijene nafte i derivata koje su Rusi izvezli u Europsku uniju bile su za 60 posto više nego prošle godine, navodi CREA. Neke su zemlje od početka sukoba povećale uvoz od Rusa, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske. 

"Za vrijeme dok EU razmišlja o strožim sankcijama protiv Rusije, Francuska je povećala uvoz i postala najveći kupac tekućeg prirodnog plina na svijetu", rekla je Lauri Myllyvirta, analitičarka u CREA-i.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene