Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVICA MANDIĆ

Analitičar za Dnevnik Nove TV o najnovijim ruskim potezima: "Želja da se stvori mornarica koja ima globalni utjecaj je jedno, a stvarnost je nešto drugo"

Aktualno Galerija Ivica Mandić - 1 Ivica Mandić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 2 Ivica Mandić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 3 Ivica Mandić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivica Mandić - 4 Galerija 1/4 >>
Dok njegova vojska i dalje napada ukrajinske gradove, ruski predsjednik Vladimir Putin hvali se sposobnostima svoje mornarice. Na velikoj proslavi u Sankt Peterburgu, Putin je spominjao novo oružje, a pokazao je da su narasli i ruski apetiti na moru. Više informacija dao je vojni analitičar Ivica Mandić koji je gostovao u Dnevniku Nove TV.

Vojni analitičar prvo je odgovorio na pitanje kako ocjenjuje ulogu ruskih pomorskih snaga u ratu u Ukrajini.

"Želja da se stvori mornarica koja ima globalni utjecaj je jedno, a stvarnost je nešto drugo. Blue Water Navy iziskuje jednu mornaricu na putu njenom stvaranja. Recimo NR Kina, ono što imaju SAD, na bilo kojoj točki svijeta možete iskazati svoju pomorsku moć", kaže Mandić i dodaje kako Rusija to nema te je čak vrlo loše intervenirala u Siriji kada su joj jedini nosač zrakoplova koji ima teglili remorkeri.

Analitičar smatra da stvaranje takve mornarice od Rusije zahtijeva veća ulaganja nego što je Rusija uložila do sad od 1945. godine.

"Ruska ratna mornarica ostaje obalna mornarica s određenim sposobnostima lansiranja nuklearnih raketa. Jedini način u bliskom području da podupre vlastite operacije je stvaranje pomorskih baza. Ovo što imamo sad u Siriji i nekad prije je bilo čak u Albaniji", kazao je Mandić koji ističe da nema govora o stvaranju mornarice s globalnim dosegom.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin najžešći napadi do sad Ukrajinski kralj žita Oleksij Vadaturskij ubijen u granatiranju Mikolajiva: "Nema sumnje da je projektil bio navođen"

Smatra da svijet ne treba brinuti nova ruska pomorska doktrina jer Rusija nema novaca da izgradi takvu mornaricu koja bi bila prijetnja svima.

Na pitanje pokazuje li diverzantski napad u Sevastopolju ranjivost ruske vojske, Mandić kaže: "Ovaj napad je na jedan način poruka, jer, u informacijskom smo ratu. Smiješnim porukama koje daje predsjednik Ruske Federacije pa vas tako dođu dečkići koji su razigrani kao naša djeca pa dođu i napadnu zapovjedništvo flote. To je nešto strašno i poruka je - dajte se vi malo bavite prizemnim stvarima, ostavite velike za velike igrače".

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Analitičar Mandić uvjeren da će uspjeti izvoz ukrajinskog žita. Procijenio i ruske gubitke: "Za napad visokog intenziteta nedostaje im ljudi"

Mandić smatra da i protunapad Ukrajine možemo očekivati u svakom trenutku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene