Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odmicanje od rusije

Europska unija pronašla alternativu ruskom plinu? "Predsjednica je otputovala kako bi osnažila suradnju..."

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Foto: Afp
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otputovala je u Baku u ponedjeljak kako bi dogovorila veće isporuke prirodnog plina za potrebe Europske unije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otputovala je u ponedjeljak u Baku kako bi dogovorila veće isporuke prirodnog plina od Azerbajdžana, odnosno kako bi Europska unija smanjila svoju energetsku ovisnost o Rusiji.

"Uslijed ruskog korištenja energenata kao oružja, ono što predstavlja prioritet za EU je diverzifikacija energenata koji se uvoze", napisala je Komisija na Twitteru. "Predsjednica von der Leyen i energetski inspektor Kadri Simson otputovat će u Azerbajdžan kako bi osnažili energetsku suradnju", prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija 145. dan rata Erdogan opet prijeti da će stopirati ulazak Švedske i Finske u NATO: "Ne poštujete naše uvjete"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Pooštravanje u Rusiji Čelični stisak: Putin potpisao novi rigorozni zakon, kazne za prekršitelje idu i do 20 godina zatvora

Sudeći po prijedlogu dokumenta koji je Komisija poslala zemljama članicama, predlaže se dodatno jačanje suradnje s Azerbajdžanom u vidu povećanih uvoza energenata i ulaganja u proširenje mreže plinovoda kako bi se to uspjelo postići.

Transjadranski plinovod, koji čini posljednju dionicu mreže plinovoda Južni koridor, doveo je prošle godine u Europu više od osam milijardi kubičnih metara azerbajdžanskog plina.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene