Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Foto: Afp

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otputovala je u Baku u ponedjeljak kako bi dogovorila veće isporuke prirodnog plina za potrebe Europske unije.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otputovala je u ponedjeljak u Baku kako bi dogovorila veće isporuke prirodnog plina od Azerbajdžana, odnosno kako bi Europska unija smanjila svoju energetsku ovisnost o Rusiji.

"Uslijed ruskog korištenja energenata kao oružja, ono što predstavlja prioritet za EU je diverzifikacija energenata koji se uvoze", napisala je Komisija na Twitteru. "Predsjednica von der Leyen i energetski inspektor Kadri Simson otputovat će u Azerbajdžan kako bi osnažili energetsku suradnju", prenosi Reuters.

Ilustracija Erdogan opet prijeti da će stopirati ulazak Švedske i Finske u NATO: "Ne poštujete naše uvjete"

Vladimir Putin Čelični stisak: Putin potpisao novi rigorozni zakon, kazne za prekršitelje idu i do 20 godina zatvora

Sudeći po prijedlogu dokumenta koji je Komisija poslala zemljama članicama, predlaže se dodatno jačanje suradnje s Azerbajdžanom u vidu povećanih uvoza energenata i ulaganja u proširenje mreže plinovoda kako bi se to uspjelo postići.

Transjadranski plinovod, koji čini posljednju dionicu mreže plinovoda Južni koridor, doveo je prošle godine u Europu više od osam milijardi kubičnih metara azerbajdžanskog plina.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju